Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart torrlagt i hela kommunen

/
  • Arkivbild Ölservering. Nu är det klart att det blir ett öltält vid Gavlerinken, där 800 personer kan följa hockeymatcherna via storbildsskärm medan de avnjuter en öl. Men det kan bli kortvarigt.

GÄVLE
En motvillig Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden, hörde till ja-röstarna när Brynäs IF fick sitt öltält.

Annons
Snart nog kan tappkranarna stängas - samme Ingemar Waern vill se en torrläggning av alla kommunala lokaler när det nya alkoholpolitiska programmet ska klubbas i maj.
Gefle Dagblad har ingående rapporterat om den kontroversiella frågan. Brynäs IF:s helägda dotterbolag ansökte om serveringstillstånd, de vill sälja öl till så många som 800 personer i ett öltält.

Alkohol och idrott
Vanligen skulle serveringsutskottet ha avgjort frågan. Eftersom den var principiellt intressant lyftes avgörandet till socialnämnden. Principen som stod på spel var den om alkohol och idrott hör ihop.
Ansökan väckte starka åsikter. Absurt, ansåg en expert på landstingets samhällsmedicinska avdelning. Ingemar Waern var skeptisk.
- Ungdom, alkohol och idrott hör egentligen inte ihop. Men vad gäller myndighetsbeslutet måste man se till det formella. De uppfyller kraven, säger Ingemar Waern på onsdagen.
Sedan polisen, räddningstjänsten och alkoholhandläggarna inte hittat avgörande invändningar, var socialnämnden bakbunden.
Ett nej hade lett raka vägen till länsrätten. Som sannolikt hade gett Brynäs rätt, liksom man gjort i andra ärenden där kommunen velat neka eller dra in serveringstillstånd.
Alkoholmotståndarna har en sista utväg. Gävle kommun startar just nu arbetsgrupper som ska åstadkomma ett nytt alkoholpolitiskt program.

Torrläggning
Här tänker Ingemar Waern agera om ingen annan gör det, och föreslå torrläggning i alla kommunala lokaler. Ett sådant alkoholförbud har funnits förut, och det oklart om länsrätten har med saken att göra.
- Jag tänker ta upp diskussionen.
Är du för ett för förbud?
- Ja.
Ingen tvekan?
- Nej, slår Ingemar Waern fast.
Med öltältet är det dock så att det faktiskt inte blir en kommunal fastighet. Tältet ska tillhöra Brynäs restaurangbolag och alltså inte påverkas.
Men här har Gävle kommun grovt artilleri att använda. Kommunen kan hävda att den icke marknadsanpassade hyran för Gavlerinken är ett kommunalt bidrag. Därmed är Brynäs IF beroende av kommunens åsikter.
Dessutom kommer öltältet att ligga på kommunal mark.
Det handlar nu om veckor innan besökarna på Brynäs hemmamatcher kan följa dramatiken via storbildsskärm och samtidigt läska sig med en öl. På grund av brandfaran får öltältet inte ligga i direkt anslutning till rinken, utan man passerar genom en luftsluss. Socialnämnden begränsade antalet personer som får vistas i tältet samtidigt till 400 personer.
- Jag misstänker att vi kommer att ha många inspektörer på plats, säger Ingemar Waern.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons