Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snäv budget inför nästa år

/
  • Arkivbild Snål budget. Fyra olika budgetförslag blev ett. En oenig kommunstyrelse har nu klubbat igenom nästa års budget. Vi måste anpassa oss säger kommunalrådet Mats Ågren. Här ser vi även budgetchefen Anders Larsson och ekonomidirektören Ingemar Westin.

GÄVLE
En oenig kommunstyrelse i Gävle klubbade en snål budget på torsdagen.
Större enighet var det om den nya finanspolicyn. Alla partier utom vänstern var överens om att kommunen ska sälja lägenheter, äldreboenden och andra fastigheter för att få in pengar.

Annons
Det fanns fyra olika budgetförslag. Vänstern ville höja skatten för att få loss mer resurser till krisförvaltningarna omvårdnad samt barn- och ungdom.

Olika förslag
Moderaterna ville däremot ta pengar från andra verksamheter och skjuta till omvårdnadsnämnden.
Dessutom fanns det ett "mittenförslag" från centerpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet. De fyra partierna föreslog bland annat att pengar skulle tas från övrig verksamhet för att skapa en pott på 17 miljoner kronor som kan användas till omvårdnad eller barn- och ungdom vid akuta behov.
Men det var kommunledningens s-märkta budgetförslag som gick vinnande ur voteringarna.
Det ekonomiska läget i Gävle är dåligt och budgeten för nästa år blir snäv.
- Vi måste anpassa. Det är en stram budget men det finns en klar prioritering på äldreomsorg och barn- och ungdom, säger kommunalrådet Mats Ågren.
Omvårdnad får 50 miljoner extra, tio miljoner är till kostnadsökningar och 40 miljoner delas ut extra. De 50 miljonerna räcker dock inte till utgifterna och nämnden måste fortsätta att spara. Omvårdnadsnämnden ser i år ut att gå mot ett minus på 70 miljoner kronor.
- Vi tycker att nämnden gett en tydlig signal om att man håller på och anpassar kostnadssidan.
Den andra prioriteringen läggs på barn- och ungdomsnämnden som får omkring 17 miljoner extra.
- De får extra pengar trots att barnantalen minskar, säger Mats Ågren.

Problem
Även barn- och ungdom dras dock med ekonomiska problem, årets resultat ser ut att landa på cirka 30 miljoner minus.
Samtliga partier reserverade sig till förmån för sina förslag till budget för 2004.
Vid kommunstyrelsens sammanträde klubbades också en ny finanspolicy. Den bygger på försäljning och alternativ finansiering. Kommunfullmäktige har tidigare fastställt att lånetaket i kommunen inte får vara mer än 85 000 kronor per invånare.
Bland annat finns planer på att sälja ut åtta äldreboenden i kommunen liksom 400 av Gavlegårdarnas lägenheter. Försäljningarna ska finansiera framtida investeringar som en ny kaj i Gävle hamn.
Samtliga partier utom vänsterpartiet var för förslaget. Partiet föreslog i stället en höjning av lånetaket till 88 000 kronor per invånare.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons