Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbrist ger kassaklirr

GäVLE Om snön fortsätter att lysa med sin frånvaro i Gävle så kommer det att ge ett rejält tillskott till kommunens snöfond. Men trots flera snöfattiga vintrar i rad finns det inga planer på att skära ner på antalet snöröjare som har jouravtal med kommunen.

Annons
Under den här vintern har de snöröjare som kommunen anlitar fått rycka ut fem gånger. Kostnaden per gång blir ungefär 700 000 kronor för kommunen.
Totalt handlar det alltså om ungefär 3,5 miljoner kronor hittills i vinter. Men tekniska kontoret har budgeterat för betydligt mer snö än så. Snöröjningsbudgeten för i år är på 26 miljoner kronor.

Utöver ersättningen per gång så får de inhyrda snöröjarna även en ersättning på omkring 40 000 kronor per säsong och fordon för att ha jour och vara redo att rycka ut med kort varsel. Men även med dessa pengar inräknat ser det ut som om tekniska kontoret kommer att få många miljoner över av de pengar som budgeterats för snöröjning.
Dessa pengar går till en särskild snöfond som är tänkt som en extra reserv under de år då det blir mer snö än väntat.
Tekniska kontoret tror inte att de senaste årens snöfattiga vintrar är något man alltid kan räkna med framöver. Därför finns det inte några planer på att använda pengarna i snöfonden till gatuunderhåll eller något annat.

Inte heller finns det några planer på att minska antalet snöröjare som står i jourberedskap.
- Det här går i cykler och beror mycket på vindarna, vi har inte haft något rejält oväder från öst som dragit in i år. Men snöfattiga vintrar är inget nytt. Det var en vinter i början på 70-talet då vi hade ännu lägre kostnader för snöröjning än den här vintern, säger Leif Liljeberg, ansvarig för gatuunderhåll på tekniska kontoret.

Mer läsning

Annons