Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökaosoch stormpå Arlanda

Stormbyar och snökaos väntades dra in över ostkusten sent i går kväll. Gävleborgskusten beräknades bli värst drabbad tillsammans med Upplands- och Roslagskusten.
– Det är ett lågtryck från Finland som knuffar hit stormen, säger Sten Laurin på SMHI.

Annons

Under söndagskvällen utfärdade SMHI en klass 2-varning och rådde bilister att stanna hemma, men i Gävle var det oväntat lugnt. Vid halv fyra-tiden körde en personbil om en plogbil på E4, norr om Gävle. När han sedan skulle köra om bilen som låg framför i vänsterfilen kom han för nära plogbilen och stannade rakt framför den då föraren trott han hade kört in i sidan på plogbilen. Plogbilen lyckades väja för personbilen som endast blev skrapad i sidan. Ingen person blev skadad.

I stället drabbades flyget när ruskvädret, som man trott skulle slå till under natten, letade sig in över land.

Snön och vinden i kombination polerade start- och landningsbanorna på Arlanda till is och halkbekämpningen hann inte med. Enligt SAS Sveriges presschef, Niclas Härenstam, är det mycket ovanligt.

– LFV på Arlanda är ju världsbäst på att skotta snö. När de inte klarar av ett oväder då vet man att det är jobbigt och då kan vi bara försöka att göra det bästa av situationen, sa han.

Mellan klockan 18 och 18.30 var det helt stopp på flygplatsen, enligt Härenstam. Under resten av kvällen hölls bara en bana öppen.

Vid 18-tiden, när trafiken var som tätast, tvingades man omdirigera ett tiotal plan till Bromma, Skavsta och Norrköping för att få ner dem på marken i rimlig tid.

Flera bolag valde att ställa in flygningar, bland annat SAS. Vid 21-tiden gissade Härenstam att bolaget tvingats ställa in ett tiotal flygningar. Orsaken var att de förseningar som ovädret ledde till gjorde att bolaget inte kunde hålla den stadgade tjänstgöringstiden för personalen. I stället för att bryta mot reglerna ställde man in flyg till och från Arlanda och hoppades på att få med resenärerna på andra plan i så hög utsträckning som möjligt.

– Vi försöker ställa in så att det drabbar så få som möjligt, men tyvärr blir det en hel del resenärer som får sova över på hotell i natt.

– Vi vill inte sätta in bussar i det här vädret och riskera att det händer något ute på vägarna, sade Härenstam.

Längs Upplandskusten uppmättes vinden till 30 meter per sekund.

Så småningom under måndagen väntas ovädret bedarra och snöfallet avta, enligt SMHI. Kylan håller i sig över landet några dagar, men på onsdag väntas plusgrader i stora delar av landet. Det mildare vädret väntas hålla i resten av veckan.

Mer läsning

Annons