Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialens stulna kort betalade för bensinrea

/
  • I den här kortpumpen vid Statoil på Gävle Bro tankade ett tiotal bilister för reapriset fem kronor litern under nyårsdagen. Ett kort eller två kort stulna från socialförvaltningen i Sätra användes. Foto: Frank Julin

GÄVLE Ett spektakulärt inbrott i socialtjänstens lokaler i Sätra ledde till reaförsäljning av bensin vid Gävle Bro.
Ett tiotal bilister nappade på tjuvarnas erbjudande att tanka för fem kronor litern.

Annons
Inbrottet, som nog egentligen inte är ett inbrott, upptäcktes i fredags när folk på socialkontoret kom tillbaka efter nyårsledigheten.
Personal upptäckte att nycklarna till två bilar, två bensinkort samt en radiofront var borta. Däremot var bilarna inte stulna.
Varken personalen eller polisen lyckades upptäcka några tecken på inbrott. Dörrarna är larmade med magnetlås och larmet hade inte löst ut. Detta tyder på att någon eller några personer gömde sig kvar i lokalerna när personalen gick hem i tisdags, dagen före nyårsafton.

En av kontorets anställda kopplade ihop inbrottet med vad hon hört sin son berätta under nyårshelgen. Det var om ett erbjudande att man kunde tanka bensin för fem kronor litern vid Statoil på Gävle Bro.
Han visste också berätta att tre personer, två män och en kvinna, suttit intill macken i en gammal Saab.
När bilister som nappat på erbjudandet kom fram till bilen gick någon i sällskapet ut och stoppade in kortet i en bensinpump för självservice. Pumpen startar när någon laddar in pengar eller drar ett tankkort.

En kontroll hos Statoil visade att bensin för 5 500 kronor tankats vid pumpautomaten under nyårsdagen.
Det motsvarar ungefär tio påfyllningar i relativt tömda personbilstankar.
- Vi vet ännu inte om bara det ena eller båda korten kom till användning. Korten är nu förstås spärrade, säger polisens presstalesman Rolf Gustafsson.
Polisen hoppas att spår man funnit på socialkontoret samt uppgifter från personer som sett den bensinsäljande trion vid Gävle Bro kan leda fram till tjuvarna.
Troligen blir det inte helt enkelt att få fram uppgifter från de bilägare som föll för frestelsen att fylla på bensin för i stort sett halva priset.
Att erbjudandet var kopplat till ett brott torde alla med någon som helst självinsikt ha räknat ut omgående.

Olle Hildingson
026-16 81 20
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons