Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Socialistiska" Sverige lockar

/
  • Foto:NICK BLACKMON Fritt utbyte. Eva Holmberg- Tedert på arbetsförmedlingens utlandsavdelning i Gävle diskuterar arbetskraftsutbyte med kollegan Ina Rosenow från Berlin.

GÄVLEFör många arbetslösa i det tidigare Östtyskland är Sverige ett mer attraktivt alternativ än att söka jobb i södra Tyskland.

Annons
Ina Rosenow, arbetsförmedlare från Berlin, på besök i Gävle, räknar med att strömmen av tysk arbetskraft till Sverige kommer att öka.
- Många ser det som en möjlighet till en nystart, säger Ina Rosenow.

I Berlinområdet är emot 500 000 människor utan jobb. I många regioner i framför allt i det gamla Östtyskland ligger arbetslöshetstalen på 25-30 procent. Men jobben i södra Tyskland lockar inte alla.

- Ett alternativ är att jobba utomlands och många har semestrat i Sverige och har lärt känna landet, säger Ina Rosenow.

Viktigt tillskott
För tidigare medborgare i Östtyskland har Sverige dessutom en välfärdsmodell som de kan känna samhörighet med. Utbyggd barnomsorg och andra välfärdssystem var en självklarhet i det gamla Östtyskland och det "socialistiska" Sverige lockar med något liknande.

Ina Rosenow besöker i veckan bland annat sin kollega på arbetsförmedlingen i Gävle, Eva Holmberg-Tedert, som hjälper svenska arbetsgivare att hitta arbetskraft i utlandet, liksom hon hjälper svenska medborgare att hitta jobb utomlands.

Och arbetskraft från andra länder kan vara ett viktigt tillskott till den svenska arbetsmarknaden, där det visserligen finns en stor arbetslöshet, men samtidigt brist på vissa utbildade yrkesgrupper. Den bristen väntas öka, inte minst när det gäller personal inom vården.

- Men det finns inte bara en lösning, Vi måste också se till att utbilda våra ungdomar och invandrarna i yrken som ger jobb, säger Eva Holmberg-Tedert.

Fri rörlighet
Arbetsförmedlingarnas ansträngningar att förmedla jobb mellan till exempel Tyskland och Sverige har inget med organiserad arbetskraftsinvandring att göra. Mellan alla EU-länder, och EES-länderna, råder det fri rörlighet för arbetskraften.

- I princip ska det inte vara krångligare att flytta från Tyskland till Gävle än att flytta från Kristianstad och hit, säger Eva Holmberg-Tedert.

Den politiska debatt som nu blossat upp om arbetskraftsinvandring gäller för medborgare i länder utanför EU och EES-området.

För att de ska få jobba i Sverige måste de ha arbetstillstånd. Förra året beviljades 14 000 personer arbetstillstånd, en hel del av dem bärplockare eller andra med möjlighet till tillfälliga jobb.
Men för EU-medborgare finns inga formella hinder, i praktiken bara språkkunskaperna. I Berlin finns möjligheten att studera svenska som arbetsmarknadsutbildning. Men Ina Rosenow skulle gärna se att det också fanns möjlighet till praktik för dem som vill jobba i Sverige.
Det skulle öka arbetsgivarnas intresse dramatiskt.

Tolv veckors praktik
I andra områden i Tyskland finns det chans att få tolv veckors praktik på ett arbete i Sverige.

- De får jobb omedelbart, säger Eva Holmberg-Tedert, som tror att fler svenska arbetsgivare också kommer att vara beredda att bekosta språkundervisning för utländsk arbetskraft. Landstingen gör det redan för läkare från andra länder.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons