Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Socialt oacceptabelt” beslut

Kvinnan som hjälpte till att begrava Madeleine Sandegårds kropp får pengar.
Sandegårds tonårige son får inte ett öre.
Nu vädjar Sandegårds familj till Brottsoffermyndigheten att tänka om.

Annons

Med hjälp av advokaten Bengt-Olov Horn har Madeleine Sandegårds familj nu skickat en begäran om att Brottsoffermyndigheten ska ompröva sitt beslut. I skrivelsen påpekar Horn att den 29-åriga kvinna som bevittnade mordet och hjälpte till att gräva ned kroppen fick 194 000 kronor i skadestånd för den tid som hon suttit oskyldigt häktad eftersom hon frikändes i hovrätten.

Men Horn påpekar att 29-åringen agerade chaufför åt Sandegårds mördare och att hon dagen efter tvättade deras kläder, köpte alkohol åt mördarna och sedan tog sig tid att besöka sin terapeut innan de lämnade Hofors för att först bränna och sedan gräva ned kroppen.

Advokaten påpekar att det är ”stötande för det allmänna rättsmedvetandet” att 29-åringen har fått pengar ”som plåster på såren” från en myndighet, Justiekanslern, medan en annan myndighet, Brottsoffermyndigheten, nekat Sandegårds familj pengar.

Anledningen till att familjen blev utan ersättning var att Madeleine Sandegård hade använt narkotika före sin död. Hon hade därför utsatt sig själv för en ökad risk att utsättas för brott.

Myndighetens resonemang går ut på att en narkomans familjemedlemmar hinner vänja sig vid tanken på att deras anhöriga kan råka illa ut.

Men Bengt-Olov Horn skriver att Madeleines familj endast visste att hon inte mådde bra eftersom hon genomgått en skilsmässa. Att hon börjat använda droger fick de veta först efter det att hon försvunnit. Därmed var de inte mentalt förberedda på att deras dotter skulle mördas och skymfas.

De var heller inte förberedda på att under ett års tid leva i ovisshet om vad som hänt Madeleine.

De kunde heller inte i sin vildaste fantasi ana att de under två långa rättegångar skulle tvingas lyssna på de makabra detaljer som Madeleine utsattes för.

Om myndigheten nekar Sandegårds mor, far och son ersättning kommer beslutet att uppfattas som ”socialt oacceptabelt” enligt Bengt-Olov Horn. Det kan dröja innan Brottsoffermyndigheten fattar ett beslut i frågan.

– Men vi försöker att fatta våra beslut tre månader efter att vi har tagit emot ärendet, säger Per Rubing, brottsskadechef på Brottsoffermyndigheten.

Mer läsning

Annons