Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sodexo fortsätter tre år till

/
  • Sodexo kom med det billigaste anbudet när Gävle kommun upphandlade städning och mat för skolor och äldreboenden.

Sodexo får fortsätta att städa kommunens lokaler och servera mat på skolor och äldreboenden i Gävle.
Priset var det som avgjorde enligt kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s.
För skolelever och äldre innebär det nya avtalet fler rätter att välja mellan och mer ekologisk mat.

Annons

Sex företag lämnade in intresseanmälningar om att få sköta mat- och städtjänsterna i Gävle kommun. Men det var till slut bara två företag som valde att lämna in ett slutligt anbud, Sodexo och ISS facility services.

Och det var alltså den nuvarande leverantören Sodexo som gick vinnande ur striden och får uppdraget fram till och med 2012. Kontraktet kan sedan förlängas i ytterligare två år om kommunen och företaget är överens.

Upphandlingen som nu är avslutad gäller större delen av städningen i kommunens lokaler och maten till skolor, äldreboenden och hemtjänsten.

Vissa förskolor lagar maten själva och de omfattas inte av upphandlingen. Det är oklart om fler förskolor kommer att få möjlighet att laga sin egen mat i framtiden.

– Då får man trassla sig ur avtalet och förhandla om avtalet så att det inte omfattar den förskolan, säger Svante Bertilsson, som samordnat upphandlingen för kommunens räkning.

Kraven som kommunen ställt i upphandlingen innebär att det nu blir fler valmöjligheter för skoleleverna och de äldre.

Från och med 2010 ska Sodexo erbjuda två alternativa måltider och en vegetarisk rätt i grundskolan. I gymnasiet erbjuds två olika rätter och dagens vegetariska, en dagens sallad och fil med müsli. Äldreomsorgen får också två alternativa måltider till lunch och på helgerna erbjuds även dessert.

I avtalet ingår också målsättningen att minst 25 procent av måltiden ska bestå av ekologiska produkter.

I de villkor för upphandlingen som kommunstyrelsen fattade beslut om gavs mindre företag möjlighet att lämna anbud på att få ta hand om mat eller städning på enskilda skolor, förskolor eller äldreboenden.

Men inga sådana anbud kom in.

– Jag har full förståelse för att de små företagen har svårt att leva upp till de tuffa kraven och den prisnivå som det handlar om, säger Svante Bertilsson.

Trots att det endast var två företag som lämnade in anbud är både Svante Bertilsson och kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s, nöjda med resultatet av upphandlingen.

– Jag är mest nöjd med att vi kommer att kunna erbjuda fler valmöjligheter för dem som går i skolan och bor på våra äldreboenden, säger Carina Blank.

Sodexos pris på drygt 121 miljoner kronor per år är något lägre än vad kommunen tidigare betalat per år. Men då har lokalerna att städa blivit något färre på grund av skolnedläggningar.

ISS facility services hade lagt ett anbud med en kostnad på knappt 156 miljoner kronor per år.

– Båda företagen har klarat av att leva upp till våra krav men Sodexo har kunnat erbjuda ett bättre pris, säger Carina Blank.

I den bedömning som gjorts av de båda företagen har en viktning gjorts där priset har varit avgörande till 70 procent, kvalitén till 20 procent och servicen till 10 procent.

När det gäller kvalitet och service bedömdes de båda företagen vara likvärdiga.

– Vi har ringt runt till andra orter där de finns och tagit referenser, säger Svante Bertilsson.

ISS facility services har nu tio dagar på sig att överklaga beslutet innan kommunen skriver kontrakt med Sodexo.

Mer läsning

Annons