Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia har valt framtidsjobbet

/
  • Efter ett vikariat på Ulvsätersgården var Sofia Tranevik såld på förskolläraryrket. Nu är hon tillbaka på ett vikariat, under ett sabbatsår från utbildningen i Stockholm.

Förskollärare är ett av tio yrken där chanserna att få jobb är som störst de kommande åren.
– Jag har inte haft en tanke på det. För mig är det bara ett jättehäftigt yrke, säger Sofia Tranevik, som vikarierar på Ulvsätersgårdens förskola i Gävle.

Annons

Förskolläraryrket var inte det första hon hade i tankarna när hon tagit studenten, trots en mamma med just det yrket.

– Jag och barn, det var ingen bra kombination, tänkte jag.

Men en resa till New York krävde en del extra pengar och Sofia övertalades till att ta springvikariat på förskolor, bland annat på Ulvsätersgården.

Efter New York-resan fick hon ett tremånaders vikariat och sedan var det kört.

– Då var jag helt frälst.

Nu har hon avverkat tre terminer på utbildningen, har tagit ett sabbatsår och jobbar som vikarie på favoritarbetsplatsen Ulvsätersgården och talar varmt om både yrket och arbetskamraterna.

I går presenterade Arbetsförmedlingen sin lista över de yrken där det kommer att vara brist på personal de kommande åren. Förskollärare är och förblir ett bristyrke för lång tid framöver. Men prognosmakarna påpekar att de lokala variationerna kan vara stora. Och Gävle har ingen akut brist på förskollärare, mycket tack vare att det finns en förskollärarutbildning i kommunen.

– Vi är nog väldigt bortskämda. Hittills har vi inte haft några problem att hitta sökande, säger Jan Jansson, personalchef på Barn & Ungdom i Gävle.

Trots en djup lågkonjunktur kommer det att finnas jobb att söka på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen räknar med att en miljon tjänster kommer att tillsättas under 2009 och 2010 och att antalet ökar de kommande två åren.

Förutom förskollärare kommer det bland annat att vara fortsatt brist på fartygsbefäl, specialistsjuksköterskor och läkare. Även industrin har brist på specialistutbildad personal, till exempel CNC-operatörer och svetsare.

Och för Sofia Tranevik är framtiden utstakad. Förskollärare är det enda hon kan tänka sig att bli.

– Något annat finns inte på kartan.

Mer läsning

Annons