Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solängseleverna fick jobbtips i skolan

/
  • Josefin Hjelte, Ellen Åstrand och Linda Dahl tyckte att förmiddagen på temadagen var lärorik och  hoppades att kommande pass skulle lära dem hur man söker sommarjobb.
  • Lena Utby är studie- och yrkesvägledare på Solängskolan och hoppas att dagen ska vidga elevernas vyer.

Ingenjör, socionom och konditor – alla yrkesgrupper var representerade på Solängskolans temadag. Under onsdagen fick de som går i årskurs nio lära sig om olika yrkesgrupper för att känna sig säkrare inför sitt gymnasieval.

Annons

– Vi har precis lyssnat på elever från Borgis som pratade om hur det är att jobba med ett UF-företag, säger Josefin Hjelte som går i klass 9E på Solängskolan.

Hon och klasskamraterna Ellen Åstrand och Linda Dahl tycker att temadagen om yrken har varit rolig. Förutom eleverna från Borgis har de även träffat två ingenjörer från Stockholm som har berättat om sitt yrke.

– De berättade vad man ska läsa för att bli ingenjör och vad det innebär, säger Ellen Åstrand.

Hela klassen står utanför sal 42 och väntar på att deras tredje pass ska börja. Det går under rubriken sommarjobb och tjejerna tror att de kommer lära sig hur man ska söka ett sådant.

– Jag har inte sommarjobbat tidigare men jag skulle gärna stå i en kiosk, säger Ellen Åstrand.

– Så länge det är hyfsat betalt så kan jag göra vad som helst. Jag skulle gärna städa på Scandic, säger Josefin Hjelte.

När det blir dags för passet ”sommarjobb” att dra igång välkomnar Jörgen Nyberg eleverna.

– Är det någon som vet var man söker jobb? frågar han utan att få något svar.

Han tipsar om arbetsförmedlingen, om att ringa till arbetsgivaren själv, göra bra ifrån sig på sin praktik och att kontakta vänner och familj. Men det är inte bara själva sökandet av jobb som Jörgen Nyberg vill prata om. Han representerar LO-facken i Gävle och vill prata om arbetsvillkor med eleverna. Något som skolans studie- och yrkesvägledare tycker är minst lika viktigt.

– Tanken är att eleverna ska lära sig att det finns vissa regler för vad man ska tjäna, att man har rätt till rast och så vidare. Så de inte blir utnyttjade på sin arbetsplats, säger Lena Utby som är delarrangör för temadagen.

Mer läsning

Annons