Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens bästa äggstraknäck

/
  • Foto: GUN WIGH Matgrossist. Varje dag ser Samuel Crona och Dong Nguyen till att 130 000 ägg kan levereras till butiker runtom i Gävle.

GÄVLE / Mitt sommarlov
Varje dag passerar 130 000 ägg deras händer.

Annons
Samuel Crona och Dong Nguyen sommarjobbar med att packa ägg på Margretehillsgården i Forsbacka.
Som för många andra sommarjobbare var det kontakter som gjorde att Samuel och Dong kunde tjäna lite extra pengar under sommarlovet.
Dong ska vikariera för sin pappa som jobbar på äggpackeriet. Samuel kan tacka sina föräldrar som känner äggpackeriets ägare.
Själva äggpackandet sköts i väldigt stor utsträckning av robotar. Samuels och Dongs arbetsuppgifter är att kontrollera kvaliteten på äggen och att packa fulla äggkartonger på trätrallar som ska vidare ut till Gävles affärer.

Kollar äggkvalitet
De kommande två veckorna ska Dong ansvara för äggkontrollen i maskinen som kallas för lysen. Äggen rullar ut på ett löpande band och under dem lyser lampor som gör att han ser om något av äggen har sprickor eller innehåller något konstigt.
Är det något knas med äggen rycker Dong in och plockar bort dem från bandet. Det är en viktig men ganska enformig del av äggförpackningen
- Jag är rädd för att jag kommer att somna, säger Dong.
Men även om det ibland blir lite enformigt är de båda överens om att det är ett ganska bra och avkopplande sommarjobb. Samtidigt som de jobbar kan de stå och fundera på annat. Till exempel vad de ska göra med lönen.
- Jag ska köpa en moppe. Lägger jag ihop de här pengarna med de pengar jag fått för att döma fotbollsmatcher ska det nog gå, säger Samuel.
- En ny dator, säger Dong och får något vått i blicken.
- Jag ska köpa delar och sen ska jag bygga en alldeles egen dator. Den ska bara vara min, ingen av mina systrar ska få låna den, utvecklar han.
Dong har hittills blivit väckt klockan sex varje morgon av sin storasyster.
Hon vill nämligen använda datorn som står i Dongs rum för att chatta med en kille i USA.
Men kanske är det lika bra att ha en syster som väckarklocka. Arbetet på äggpackeriet börjar redan vid sju, så det gäller att gå upp tidigt.
- Det är nog det sämsta. Att gå upp klockan sex och cykla hit från Valbo, suckar Samuel.
- Men jag får ju motion i alla fall, tillägger han.
Vid fyratiden har Samuel och Dong tillsammans med resten av personalen sett till så att 130 000 ägg ligger tryggt nerpackade i sina äggkartonger.
Men under dagens gång har några hundra ägg gått i kras mot äggpackeriets betonggolv.
Fast det beror inte på Samuel och Dong.
- Jag skyller på maskinerna, säger Dong.
- Ja, det är antingen maskinernas eller hönornas fel, säger Samuel och skrattar.
DANIEL SIKSJÖ

Mer läsning

Annons