Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommargästernas fel?

GÄVLE Sommarstugeägare med bristfälliga enskilda avlopp och de kommunala bräddavloppen är de troligaste miljöbovarna vid Testeboån.
Den slutsatsen drar biologen Marie Strand, som i somras inventerade alla tänkbara utsläppskällor i Testeboån från Strömsbro till Smörnäs.

Annons
Någon enkel förklaring till att Testeboåns vatten vissa somrar är otjänligt har hon inte hittat.
Men misstankarna riktas mot ett 50-tal hus med avlopp som inte är godkända, de flesta mellan Forsby och E4. Kvaliteten på avloppen varierar kraftigt. De flesta har någon form av två- eller trekammarbrunn.
- I vissa fall är det åldern som är problemet. En infiltrationsanläggning har en livslängd på bara 10-20 år, sedan måste man gå igenom den och byta vissa delar, säger Marie Strand.

Hon har heller inte avfärdat tanken på att det kommunala avloppsnätet kan vara en av bovarna. På den sträcka Marie Strand har undersökt finns 13 bräddavlopp där orenat avloppsvatten från det kommunala nätet kan rinna ut i ån, framför allt i samband med häftiga regn.
En tredje tänkbar föroreningskälla är jordbruket. På flera ställen ligger åkrarna för nära ån, utan den skyddande kantzon på 5-10 meter som rekommenderas.
- När man sprider gödsel på en sådan åker kan föroreningar lätt rinna ut, säger Marie Strand.

Inventeringen av utsläppskällor kompletterades med ett provtagningsprogram. Sammanlagt har 36 vattenprover från Testeboån analyserats i jakten på bakterier. Men inget prov visade sig vara otjänligt.
- Ur min synvinkel var det kanske otur, men i år har vattenkvaliteten i Testeboån varit bra. Vattnet har varit tjänligt hela tiden. Men det beror mest på att sommaren var så torr. Risken för att föroreningar rinner ut i ån är störst vid regnväder, säger Marie Strand.
Samtidigt som inventeringen av utsläppen i Testeboån uppströms Strömsbro redovisades har Bygg & Miljö börjat kartlägga vilka företag på Näringen som släpper ut tungmetaller, olja och arsenik i Testeboån via dagvattnet.
Hittills har miljöinspektören Åsa Lagergren bara hunnit besöka tre av de mer än 100 företag som finns på Näringen. Hela kartläggningen kommer att vara klar någon gång i vår.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons