Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarsimskolan läggs ned

/
  • Arkivbild: LASSE HALVARSSON Slutsimmat. Kultur- och fritidsnämnden vill spara 190 000 kronor på lönekostnader för simlärarna vilket innebär att de yngre barnen hänvisas till simundervisningen hos simklubbarna och Svenska livräddningssällskapet.

GÄVLE
En nedläggning av sommarsimskolan är ett av de mest kontroversiella förslagen som budgetberedningen lägger fram inför kultur- och fritidsnämnden nästa vecka.

Annons
När simskolan spolas sparar man in 190 000 kronor på simlärarlöner.
Nu hänvisas de yngre barnen till simundervisningen hos simklubbarna och Svenska livräddningssällskapet.
- Förskräckligt! Det här är en billig livförsäkring för våra barn och det är en uppenbar risk att föreningarna inte kan nå alla de barn som gått på sommarsimskolan, säger Katarina Almlöf vid livräddningssällskapet i Gävle.

Bra verksamhet
Hon tycker att sommarsimskolan har varit en bra verksamhet.
Barnen har fått nyttig träning i motorik och att koordinera kroppen.
Dessutom har de fått lära sig båtvett. Slöseri att lägga ner, tycker hon.
Men det finns även de som gillar förslaget.
- Vilket glädjande besked! Vi har försökt ta över den här verksamheten förut, men fått kalla handen. Får vi bara tider på badet så ska vi nog kunna ge plats åt de här barnen, säger Benneth Jonson vid Gävle simsällskap.
Kultur- och fritidsnämnden måste sänka sina utgifter med knappt sju miljoner kronor under 2003.
Ordföranden Lars-Göran Ståhl, s, kan intyga att det inte har varit något lätt arbete att hitta pengarna under budgetberedningens arbete.
- Vi hade målsättningen att få ihop en så snäll och behaglig budget som möjligt. Det är svårt att slå bort hela verksamheter. Det kan gå ett år att använda osthyvel så här, men inte hur länge som helst, varnar han.

Skär i alla verksamheter
Med osthyvel menas att man skär lite i alla verksamheter och bevarar dem, fast aningen slimmade. Men när det gäller sommarsimskolan så väljer man att lägga ner helt.
- I centrala stan så har simklubbarna uttryckt intresse att ta över. Men det kan förstås bli reaktioner i ytterområdena som Norrsundet och Hedesunda.
- Kommunen har annars en policy att alla ska kunna simma i årskurs två. Om de inte kan det så får de undervisning via kommunen, säger Lars-Göran Ståhl.
Sommarsimskolan har hittills bedrivits med skattepengar under några intensiva sommarveckor både vid tempererade bad som Fjärran höjder och Valbobadet och vid insjöar.
Nu kommer föräldrarna att få betala avgifter istället för att barnen ska lära sig att simma.

Höjda badavgifter
Andra neddragningar som allmänheten kommer att märka av är taxehöjningar vid idrottsanläggningar och höjda avgifter för bad vid Fjärran höjder. Badanläggningen får 2,6 miljoner kronor mindre i kommunala medel. Det ska tas igen via avgiftshöjningar och andra intäktsökningar.
Även konserthuset förväntas kunna få ökade intäkter, som man dock inte lagt in i budgeten.

Inget Stolt och nykter
Studieförbunden får sänkta bidrag med hela 276 000 kronor. Försöket med projektet Stolt och nykter under cityfesten läggs ner och Internationella kulturföreningens bidrag försvinner.
- Jag har visat för fullmäktigegruppen hur svårt det är att spara in sju miljoner kronor. Om man stänger en hockeyrink så sparar man en halv miljon. Då skulle vi behöva stänga fjorton såna för att nå det här. Det är ingen lätt sak, menar Lars-Göran Ståhl.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons