Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommartorpet skänker ro

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Finner lugnet. Ulla Andersson kan koppla av vid sitt skogstorp.

GÄVLE/VAL 2002Vilka är de personer som vill styra Gävle efter valen? För att försöka svara på det har vi en intervjuserie med kandidaterna som toppar de olika partiernas valsedlar inför den 15 september. Tidigare delar i serien publicerades 22, 25, 29 juli och 5 augusti. Idag träffar vi vänsterpartiets toppnamn Ulla Andersson.

Annons
Med ett asgarv erkänner hon att det känns jobbigt att hon ska fylla 40 år nästa år.
Det är en vändpunkt i livet som känns jobbig. Dottern har nyligen flyttat hemifrån och kroppen förändras. Man går och funderar på vad man gör och ska göra. Vad är det man vill? Ändå säger alla att det är den bästa åldern hon är på väg in i. Medelåldern.
Ulla Andersson funderar på om hon ska ta chansen att plugga mer. Kulturpedagogik eller genusteori. Bara för sitt eget nöjes skull. Det är något av en brytningstid just nu.

Finner ro i torpet
Vi träffar henne i det gamla skogstorpet i Nya Råhällan. Ett mysigt hus som hon och sambon Tomas ägnat oändligt många timmar åt att rusta och inreda. På tomten har de röjt skog, byggt stenmur och jordkällare. Här i ensligheten, utan el och telefonledningar, kan hon finna ro och avkoppling.

Något som annars är en bristvara i hennes liv.

Svårigheten att gå ner i varv gjorde att hon var sjukskriven ett tag i början av året. Då kunde hon sortera ut och komma tillbaka fullt ut igen.

Vid millennieskiftet gick Ulla Andersson in som kommunalråd på heltid för vänsterpartiet i Gävle. Hon ersatte då Pernilla Zethraeus, som fick jobb som partisekreterare på riksnivån.

Inte alltid lätt
Det har inte alltid varit det lättaste att kompromissa med socialdemokraterna i majoriteten. Det stora, regeringsvana s, har ungefär samma grund i socialismen. Men eftersom det är demokrati får man stöta och blöta för att komma överens. Även om det inte alltid går åt det håll som hon vill, så tar man ändå steg åt rätt håll. Men visst är det frustrerande ibland.

- Jag tänker, när jag är på dåligt humör, på det tal jag skulle hålla när vänsterpartiet får egen majoritet. Alla de frågor vi skulle kunna driva igenom då utan vidare, säger hon och ler brett.

Politiskt aktiv har hon varit sedan slutet av 1980-talet, då i det socialdemokratiska avhopparpartiet Arbetarlistan. Hon blev arg under yuppieeran och ville engagera sig till vänster. Inom Arbetarlistan hamnade hon till och med i partistyrelsen innan partiet började falla sönder och dog. 1993 gick hon med i vänsterpartiet och på den vägen är det.

Från Bollnäs
Från början kommer hon från Bollnäs, där systern och mamman bor kvar. Där hade hon en bra barndom. Men tonåren var jobbiga när pappan och brodern avled med korta mellanrum. Flera andra nära släktingar gick också bort när hon var ung. Själv fick hon barn tidigt och lärde sig mycket om livet.

Hon och systern ärvde en kiosk efter pappan och drev den tillsammans under en tid. Sedan jobbade hon i affär innan flytten gick mot Gävle 1985. Här hade hon bland annat beredskapstjänst på en förskola och jobbade inom hemtjänsten.

Sedan studerade hon på förskollärarutbildning och har sedan 1988 jobbat fast inom barnomsorgen, innan hon blev heltidspolitiker.

Ibland känns det riktigt jobbigt att vara kommunalråd. Speciellt när verkligheten är annorlunda än den speglas av människor i medierna. När folk hävdar att hon inte är kunnig i frågor som hon visst kan. Som om barnomsorgen, som hon ändå jobbat inom i mer än 15 år.

- Man blir aldrig riktigt expert på något i det här jobbet. Men jag tycker jag har en bra plattform att utgå från.

MATTIAS JONSSON

Ullas val
Film eller bok?

- Olika. I förlängningen en bok, men jag gillar film mycket.

Volvo eller Ferrari?

- Ferrari, men hellre en häst.

Klassiskt eller rock?
- Rock. Springsteen.

Robinson eller Reportrarna?
- Reportrarna.

Dator eller skrivmaskin?
- Dator.

Mälardalsregionen eller Norrland?
- Norrland. Jag är stolt över att vara norrlänning.

Hälsingland eller Gästrikland?
- Svår fråga för mig. Bägge ställena har mycket att ge, men Hälsingland har extra plus.

Lars Werner eller Gudrun Schyman?
- Gudrun med viss tvekan. Men hon vinner i längden och är närmare vardagen.


Visst är det v
För att se hur mycket vänsterpartist Ulla Andersson är fick hon fylla i Svenska Dagbladets väljarbarometer på Internet. Där fick hon 25 politiska påståenden att ta ställning till och bedöma vikten av.
Hon tycker att de flesta frågorna är viktiga och är rätt säker på de flesta. Någon mer privatisering vill hon inte se, EU vill hon lämna, arbetstiden ska kortas och man borde ha fler folkomröstningar.
Hon var lite nervös innan resultatet kom. Desto lyckligare blev hon över den här fördelningen:

Vänsterpartiet: 92 procent
Miljöpartiet: 92 procent
Socialdemokraterna: 75 procent
Centerpartiet: 67 procent
Folkpartiet: 56 procent
Kristdemokraterna: 51 procent
Moderaterna: 43 procent

Det är inte mycket hon har gemensamt med de borgerliga partierna direkt.
- Jag anade att jag skulle ligga långt från m. Luckan till s beror nog på åsikterna om EU och EMU, tror hon.

FAKTA
Ulla Andersson

Ålder: 39 år
Bor: Bomhus
Familj: Sambo Tomas, utflyttade dottern Isabella, 20, tre katter och en gammal burhöna
Yrke: För tillfället kommunalråd, annars förskollärare
Politiska uppdrag: Kommunalråd för v, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige och näringslivsdelegationen, ordförande i personaldelegationen
Fritidsintressen: Familj och vänner, trädgården, torpet, träna, läsa
Gillar: Påverka, förändra, diskutera, bara vara, solidaritet, jämlikhet och jämställdhet
Ogillar: Förtryck och orättvisor, att saker tar tid, inställningen att "det går inte"
Favoritdryck: Vatten och vin, kall öl, kaffe
Favoritmat: Äter inte kött, gillar grönsaker och fisk
Favoritperson: Olika beroende på vad det gäller. Kata Dahlström, Rosa Luxemburg, August Palm eller människor som kämpar i vardagen
Favoritcitat: Vill man bara vara angenäm gör man ingen nytta, från Alva Myrdal
Framtidsplaner: -

Mer läsning

Annons