Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnad bakom taggtråd

/
  • Foto:GUN WIGH Bakom taggtråd. Ylva Engström och Maria Välivainio agerade fattiga sömmerskor när aktionsgruppen Rena kläder under lördagen byggde en så kallad ekonomisk frizon på Stortorget i Gävle.

GÄVLE
Ylva Engström och Maria Välivainio tillhör aktionsgruppen Rena kläder som på lördagen fanns på Stortorget i Gävle. För en dag fick de vara fattiga sömmerskor från tredje världen, instänga bakom taggtråd.

Annons
Allt för att uppmärksamma situationen för textil-, kläd- och skoarbetare världen över.

Flera städer

Bakom Rena kläder står flera olika organisationer som naturskyddsföreningen, fältbiologerna, den unga Agenda 31-gruppen och kommunens ungdomsråd. Rena kläder finns i flera svenska städer och under lördagen anordnades kampanjer runt om i landet.
I Gävle valde man att bygga en ekonomisk frizon. En bit av Stortorget spärrades av med taggtråd och innanför agerade ett antal personer arbetare.
Det finns cirka 2 000 ekonomiska frizoner runt om i världen. I dessa råder egna lagar och arbetsvillkoren är mycket dåliga. Bland annat finns sådana i Thailand.
- Det kan vara områden som omfattar en hel stad, säger Marcella Lerner som är aktiv i gruppen.
Sammanlagt arbetar 27 miljoner människor i världen under eländiga former, problemen är störst i Asien men finns även bland annat i Östeuropa.

"Sätt press"

Enligt aktionsgruppen handlar de allra flesta företag i Sverige, och även i Gävle, utan att kolla om deras produkter är tillverkade under humana förhållanden.
Men Rena kläder uppmanar inte till bojkott, i stället vill man att människor ska sätta press på sko- och klädaffärer.
- Vi vill uppmana folk att utöva sin konsumentmakt, säger Marcella Lerner.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons