Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopstanken fyller korridorerna

GÄVLEDet luktar sopor på Bomhusgården.

Annons
Vid hissarna inne på äldreboendet ligger en stor hög med svarta sopsäckar fulla med matrester.
Under helgen kommer troligen även sopnedkastet där man slänger blöjor bli fullt.
-Det kommer väl råttor här snart, säger undersköterskan Yvonne Bergström.
Men det menar hon egentligen inte. Visst är det äckligt med soplukten, och det kommer inte bli bättre när man får börja stapla blöjor längs väggarna. Men strejken behövs, och det är på ett sätt bra att det blir så här.
-Jag hoppas de förstår att det blir en sån här katastrof. Att vi verkligen behövs allihop, säger hon.

Ren tvätt snart slut
För det har bara gått tre hela strejkdagar, och redan ser man tydligt vad en vaktmästare betyder. Sopor överallt, och snart är den rena tvätten slut.
-Den står på lastkajen, och den är låst. Den rena tvätten får vi på onsdagar, säger arbetsterapeuten Anna-Lena.
En annan detalj som retar de boende är att de inte får någon tidning.
-De saknar sin Gefle Dagblad. Det är vaktmästaren som kommer med den. Jag vet att en dam skulle ringa till er för att fråga om inte posten kunde komma upp med den, säger undersköterska Carina Berg.
Men under helgen hämtar personalen tidningen även i vanliga fall, så då kan de boende på Bomhusgården läsa sin tidning. Men de får stå ut med att göra det i sopstank.

Ingen dispens
För att lindra sopproblemet har omvårdnadsförvaltningens personalchef Anita Bjurström ansökt om dispens hos Kommunal. Utan framgång.
- Jag har bett om att tre vaktmästare ska få åka runt och hämta soporna. Men det godkändes inte. Då ansökte jag i stället om att personalen ska få tillstånd att flytta på soporna, men även där fick jag avslag, säger hon.
Vallongården, Kristinelundsgården, Bomhusgården och Sätrahemmet är värst drabbade av strejken. I dag ska verksamhetscheferna inspektera respektive äldreboende och sedan diskutera eventuella åtgärder.
- Att stänga är inget alternativ för oss. Däremot kan det bli tal om skyddsarbete om vi bedömer att människors hälsa är i fara, säger Anita Bjurström.
MAGNUS LUNDQUIST
ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons