Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna i underläge

/

GÄVLE För första gången någonsin förlorade socialdemokraterna i Gävle en budgetomröstning i kommunfullmäktige. Det sedan "fyrklövern" bestående av folkpartiet, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet fick igenom sin budget efter kohandel med moderaterna och indirekt hjälp från vänsterpartiet.

Annons
- Det här är ett historiskt beslut, konstaterade en nöjd Kenth Lövgren, folkpartiets oppositionsråd.
Beslutet innebär att kommunen har tagit en budget som i många punkter stämmer överens med socialdemokraternas huvudförslag, alltså en snäv budget för samtliga nämnder. Skillnaden är att en pott på 19 miljoner skapas. Pengarna ska delas ut vid behov till de båda krisnämnderna omvårdnad samt barn- och ungdom.
De samlade kommunbidragen till kommunens nämnder ligger på 3,2 miljarder kronor.
Omvårdnad fick i socialdemokraternas och kommunstyrelsens huvudförslag drygt 50 miljoner kronor mer i nästa års budget än för år 2003. Samtidigt ser underskottet som följer med och ska arbetas bort ut att hamna på 70 miljoner kronor. Den andra förlustförvaltningen barn- och ungdom går mot ett underskott på 35 miljoner i år. Nämnden får 17 miljoner mer i nästa års budget.
Samtliga oppositionspartier aviserade tidigt att man inte ansåg detta vara nog.

Vänsterpartiet valde att gå fram med en budget byggd på att partiet skulle få igenom sitt yrkande på en skattehöjning med 50 öre per år de närmaste tre åren. Den skulle enligt oppositionsrådet Ulla Andersson innebära 66,5 miljoner kronor per år i extra pengar, pengar som till största delen skulle tillfalla omvårdnadsnämnden.
Men yrkandet på en skattehöjning föll vid måndagens fullmäktige och därmed hade vänstern inte längre något eget budgetförslag att rösta på. Partiet beslutade sig därför för att lägga ned sina röster.
Moderaterna ville ge 28 miljoner extra till omvårdnadsnämnden. Resurserna skulle framför allt tas från kultur- och fritidsnämnden.
- För oss moderater är det solklart. De verksamheter som inte är lagstadgade är de första vi måste angripa, sa Micael Dahlberg, m.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s, påpekade att idrottsföreningar gör mycket för folkhälsan. Den tid klubbarna lägger ner ideellt motsvarar över 70 miljoner i pengar, hävdade han.
- Det är från dessa ni moderater vill ta ännu mer pengar.
Men den verkliga dramatiken vid fullmäktigesammanträdet utspelades i fikapausen. Eftersom vänstern skulle lägga ned sina röster stod det klart att fyrklövern med hjälp av moderaterna skulle få majoritet för sitt beslut.

Fyrklövern justerade sitt budgetförslag. Det slutgiltiga förändringsyrkandet blev därför att skapa en pott på 19 miljoner kronor i stället för 17 miljoner som det var sagt från början.
Förutom det ursprungliga förslaget att ta åtta miljoner från kommunstyrelsen, fyra miljoner från utbildning- och arbetsmarknadsnämnden samt fem miljoner från tekniska nämnden justerades förslaget så att ytterligare två miljoner tas från kultur- och fritidsnämnden.
Det sistnämnda var enligt Kenth Lövgren en eftergift till moderaterna. Han konstaterade också att måndagens historiska beslut är en signal till socialdemokraterna att man borde börja prata med oppositionen.

- Vi är ju tämligen överens om den här budgeten och vi försökte få med socialdemokraterna på vårt förslag men de sa nej. Det är fråga om prestige.
Kristdemokraternas Lennart Sjögren att måndagskvällens beslut visade att demokratin lever.
- Och om socialdemokraterna inte vill administrera oppositionens budget kan de alltid hoppa av.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons