Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd väntan på beslut om öppna förskolor

GÄVLE
I Hedesunda håller föräldrarna på att samla in namn på en protestlista.
På de övriga nedläggningshotade öppna förskolorna i Gävle är missnöjet kanske lika stort, men några protestaktioner förbereds inte.

Annons
- Jag tror att luften har gått ur. Man orkar inte protestera mer, säger Louise Lindberg, förskollärare på Öppna förskolan i Valbo, där många föräldrar engagerade sig hårt för sin öppna förskola inför barn- och ungdomsnämndens beslut i februari.
- Det kanske inte heller är de som har ork att ordna med protestlistor som har störst behov av att de öppna förskolorna är kvar, säger Eva Bäcklin på öppna förskolan i Bomhus.
- Här finns inga protestlistor, men jag vet att många av dem som kommer hit är väldigt bekymrade och oroade, säger hon.

Väntar på slutbesked
På alla öppna förskolor väntar man fortfarande på ett definitivt beslut om vilka som ska läggas ner. Förvaltningens förslag är att Andersberg och Sätra ska få ha kvar sina öppna förskolor medan de i Bergby, Hedesunda, Bomhus, Brynäs och Valbo ska läggas ner. Men hur det blir avgörs först när barn- och ungdomsnämnden har sitt nästa möte.
Sedan nyår har hemmaföräldrar redan märkt av ett kraftigt minskat öppethållande. Vid nyår fick alla fyra- och femåringar rätt till gratis förskola 15 timmar i veckan. I Valbo, Bergby, Hedesunda och Bomhus håller Allmänna förskolan till i Öppna förskolans lokaler och föräldrar med barn fick maka på sig. Från att tidigare haft öppet hela dagarna har flera öppna förskolor nu bara öppet på eftermiddagarna eller bara ett par dagar i veckan.
- Vi har öppen förskola bara på torsdagar och fredagar, så på torsdagar när vi har bebiskafé är det 25 mammor och 25 bebisar här på en gång, säger Kajsa Lundin i Hedesunda.
- Måndagar och onsdagar finns det visserligen en lokal som man kan vara i, men då är det ingen bemanning. Det är kanske så det blir sedan?

Få alternativ

Vad föräldrar med småbarn ska göra när de öppna förskolorna har stängt är fortfarande en öppen fråga. Alternativen är inte så många.
- Bor man i Bomhus är det för långt att gå till en annan stadsdel och om alla ska ta bussen blir det kaos, för det ryms så få vagnar på varje buss. Här ute finns det inte så mycket annat. Kyrkan har minskat sin verksamhet och biblioteket har slutat med sagostunderna, säger Eva Bäcklin i Bomhus.
Annika Bång på Öppna Förskolan i Eriksbergsgården på Brynäs reagerar på att Andersberg och Sätra har valts ut att vara kvar för att de är lättillgängliga.
- Härifrån är det krångligt att ta sig till Andersberg. Ska man åka till Andersberg eller Sätra gäller det att vara bilburen och det är det inte många av de familjer som kommer hit som är, säger hon.
- Går man efter vilken öppen förskola som är mest lätttillgänglig tycker jag att Brynäs ligger bättre till, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons