Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav ger svåra vårdkonsekvenser

GÄVLE
Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall riskerar att bli de mest svårtillgängliga sjukhusen i landet inom vissa medicinska områden.

Annons
Det är en av de konsekvenser som de förestående neddragningarna på över 200 miljoner kronor kommer att få, varnar sjukhusledningarna.
I förra veckan blev det klart att sjukhusen i Gävle och Hudiksvall inte får de resurser de anser sig behöva för att driva verksamhet på nuvarande nivå under nästa år. Sjukhusdirektörerna har redan satt igång arbetet med att beskriva tänkbara följder av den stora pengabristen. Bland annat har man "översatt" prioriteringsanvisningarna från politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnderna till praktisk verklighet.
Enligt ett dokument som sammanställdes under gårdagen kommer bland annat följande att hända vid sjukhusen:
I Gävle kommer de största neddragningarna att ske inom lungmedicin, infektionssjukvård och medicinsk rehabilitering. Även andra verksamheter som medicinområdet, kirurgin och ortopedin drabbas.
I Hudiksvall slår nedskärningarna hårdast mot öronsjukvård, ögonsjukvård och ortopedi.
600-700 anställda får gå. Eftersom det enligt LAS-reglerna blir de yngsta som måste sluta först kommer medelåldern bland personalen att stiga. De som sparkas ut blir i många fall personer med efterfrågad kompetens och som sjukhusen rekryterat med stora insatser och ansträngningar.
Antalet vårdplatser måste minskas, vilket innebär skärpta intagningskriterier och ökad vårdtyngd på de kvarvarande vårdplatserna med ökad arbetsbelastning som följd.
Minskade möjligheter att bedriva planerad vård. Fler patienter måste ställas i kö. Inom flera områden, exempelvis höftledsplastiker och gråstarroperationer, riskerar Gävle och Hudiksvall att få landets sämsta tillgänglighet.
Fler patienter väljer operation utanför länet med ökade kostnader för landstinget i Gävleborg som följd.
Mer detaljerade konsekvensbeskrivningar kommer nu att tas fram på kliniknivå. Senast den 21 november ska sjukhusen ha anpassat sina resursanspråk så att de ryms inom den ersättningsnivå som hälso- och sjukvårdsnämnderna erbjuder.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons