Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav stoppar vidarekoppling

/
  • Foto: NICK BLACKMON Mobilpolicy. Sedan tidigare finns en policy i Gävle kommun att vara återhållsam med att använda mobiltelefon, men det är varje förvaltning som ansvarar för sina kostnader, berättar Ulla-Stina Hillin, chef för telefonisterna.

GÄVLE
Sedan förra veckan är det förbjudet för alla som jobbar på Barn & Ungdom att koppla telefonen vidare till mobilen.

Annons
Orsak: kommunens dåliga ekonomi.
Men än så länge är Barn & Ungdom den enda förvaltning där man försöker minska kommunens telefonkostnad.
- Det finns i och för sig en policy om att man vara återhållsam med att använda mobilerna. Men det är varje förvaltning som ansvarar för sina kostnader. Härifrån kan vi inte bestämma något sådant, säger Ulla-Stina Hillin, chef för telefonisterna.
Det är vanligt att kommunens anställda vidarekopplar sina telefoner till mobiltelefoner, så att kommunen får mobilkostnaden, konstaterar hon.

Måste vara tillgänglig
- En del personer har ju arbeten som gör att de måste vara tillgängliga, säger hon.
- Man kan också se det som en service. Många som ringer till kommunen tycker inte om att själva behöva ringa till mobiler. Men själv använder jag röstbrevlådan, den är gratis, säger hon.
På Barn & Ungdom räknar man inte med att de nya telefonreglerna ska ge någon stor besparing.

100 000 kronor
- Får jag full bingo så kan det kanske handla om drygt 100 000 kronor på ett år, säger Ingrid Björklin, tf förvaltningschef.
- Man ska se det som ett utryck för att vi måste hålla efter allting i det läge vi nu har.
Barn- och Ungdomsnämnden har fortfarande inte tagit beslut om alla de stora nedskärningar av årets budget som måste till. Besluten om att sexåringarna förlorar rätten till skolskjuts, att kilometergränserna höjs för skolskjuts, att barn till föräldralediga och arbetslösa bara får vara tre timmar om dagen på dagis.
Besparingen på Öppna förskolor blev däremot mindre än beräknat eftersom tre av de öppna förskolorna fått en nådatid. Den stora delen av besparingarna som innebär att man kunna göra sig av med lokaler till följd av att elevantalet i grundskolan minskar vet man fortfarande inte om man klara. Till det kommer kravet att också nästa års ram ska minskas.
- Det betyder att vi måste spara ännu mer, säger Ingrid Björklin.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons