Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spartips ska synas i Estland

/
  • Arkivbild Hoppar av. Odd Kjölsrud, m, skulle inte kunna se ungdomarna på Brynjan i ögonen om han åkte med  på studieresan till Estland.

GÄVLE
Moderaten Odd Kjölsrud avstår från en studieresa till Estland med kultur- och fritidsnämndens presidium. Motivet är den dåliga ekonomin i nämnden.
- Jag kan inte se ungdomarna vid Brynjan i ögonen om vi satsar pengar på det här samtidigt som vi ska göra nedskärningar, förklarar han.

Annons
- Det är dåligt av honom att göra populism av det här. Resan har varit planerad sedan länge. Han har inte reserverat sig mot resan tidigare, påpekar nämndsordförande Lars-Göran Ståhl, s.
Det är i morgon som det bär av till Vest Viru län i Estland.
Där ska representanter från kultur- och fritidsnämnderna i länets tio kommuner, liksom folk från landstinget, resa runt under fem dagar och göra studiebesök hos sina estniska motsvarigheter.

8 550 kronor
Dels för att se hur kultur- och fritidsverksamheten fungerar i deras kommuner, dels för att utbyta erfarenheter inom vårt län.
Arrangörerna Kommunförbundet Gävleborg har satt ihop ett omfattande dagsschema med aktiviteter för de politiker och tjänstemän som följer med på resan. Avgiften på 8 550 kronor per person inkluderar flyg, hotell, bussresor och all mat.

Fyra man från Gävle
Från Gävle åker nu Lars-Göran Ståhl och vänsterpartiets Thomas Pettersson liksom förvaltningschefen Mats Öström och planeringssekreteraren Staffan Stahl, där den sistnämnde reser för kommunförbundets räkning.
Totalt betalar alltså kultur- och fritid 25 650 kronor för resan, förutom ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
Odd Kjölsrud tycker att man helt skulle ha ställt in resan och ifrågasätter dessutom meningen med den.
- Vad har man i Estland som vi kan lära oss av? Ska man spara i andra verksamheter så borde vi även avstå från den här resan. Vi kan ju träffa de övriga kommunerna i länet här hemma istället, tycker han.

"Rätt tid att åka"
Mats Öström kan inte gå med på att man bör avstå från utlandsresor i de dåliga ekonomiska tiderna.
Han tycker tvärtom att det är rätt tid just nu att åka ut och se hur man kan driva verksamheter på ett billigare sätt. Dessutom är ju resan så billig, tycker han.
- Det finns alltid människor som ifrågasätter om den offentliga sektorn ska studera omvärlden. Men om man inte gör det så blir den för dyr, förklarar han.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons