Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialistvården synas i sömmarna

GÄVLE
Hur ska specialistsjukvården i Gävleborg vara fördelad? Vad ska finnas i Gävle, vad ska finnas i Hudiksvall, vad bör man helt upphöra med inom länet?

Annons
Det är utgångspunkten för en ny utredning som landstinget dragit igång.
Frågorna är delikata och projektledaren Carl-Åke Elmersjö, konsult på Komrev, är beredd på att få hantera svåra intressekonflikter.
- Men målet med utredningen är inte att flytta flaggskepp hit eller dit mellan sjukhusen, betonar han.
När landstingsfullmäktige förra våren beslutade om en ny sjukvårdsstruktur i länet var det bara grundstommen som lades fast. Detaljerna återstår att lösa. Sjukvårdsöversynen har sedan dess fortsatt med en rad delprojekt. Ett av dem handlar om att se över den mer specialiserade sjukvården, den som bedrivs vid länets två kvarvarande akutsjukhus i Gävle och Hudiksvall.

Utredning
Utredningen har precis startat och leds av en arbetsgrupp där bland andra Gudmar Lundqvist, tidigare sjukhusdirektör vid Akademska sjukhuset i Uppsala, ingår som utomstående expert.
Det mesta av den länsspeciella vården finns i dag på länssjukhuset i Gävle. Onkologi, lungmedicin och infektionssjukvård är exempel på sådan vård. Annan specialistvård, exempelvis öron- och ögonsjukvård, bedrivs även vid Hudiksvalls sjukhus.
Det finns medicinska områden där patientunderlaget är litet och möjligheterna att rekrytera specialister är små. Sådana spetsfunktioner kan av medicinska skäl behöva koncentreras till något av sjukhusen.

Alternativ
Ett alternativ kan vara att landstinget helt upphör med verksamheten och anlitar sjukhus utanför länet i stället.
Carl-Åke Elmersjö vill på det här stadiet inte nämna några exempel på "kritiska" områden. I underlaget till fullmäktiges strukturbeslut sägs dock att urologisk kirurgi, hematologi, avancerad kärlkirurgi och cancerkirurgi ska utföras på en plats i länet eller inom ramen för regionsjukvården.

Oro på många håll
Liksom andra strukturutredningar skapar den här översynen oro. I Gävle befarar man att länssjukhuset ska slimmas till ett ordinärt sjukhus utan länsstatus.
I Hudiksvall ser man utredningen som ännu ett steg i en pågående koncentration av länets sjukvård till Gävle.
Men så dramatiska kommer konsekvenserna knappast att bli.
- Nej, jag tror inte på någon gigantisk omstuvning av sjukvården. Syftet är inte att likställa sjukhusen utan att skapa långsiktig tilltro till den struktur som redan beslutats. Det kan kräva att man gör vissa sakligt grundade korrigeringar.
I mars kommer arbetsgruppen att peka ut ett antal medicinska områden som kan bli aktuella för förändringar. Kring dessa områden ska utredningsarbetet sedan fortsätta. Under hösten ska översynen vara klar och förslag läggas fram för landstingsstyrelsen. Beslut fattas sedan av landstingsfullmäktige.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons