Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelade bort kunders pengar

GÄSTRIKLAND
En miljon av kundernas pengar var borta.
Ensam i en stuga under påskhelgen förra året våndades bankmannen över den situation han försatt sig i.

Annons
Katastrofala aktieplaceringar och ruinerande spel på hästar låg bakom förlusterna.
Nu gick det inte längre att dölja hålen för revisorerna - bankmannen bestämde sig för att berätta hur det låg till.
Under onsdagen åtalades mannen, tidigare anställd på ett Handelsbankenkontor i Gästrikland, på åtta punkter för grov stöld, grov förskingring och grovt bedrägeri.

Dölja röda siffror
I ett bandat polisförhör som hölls i polishuset i Gävle i slutet av augusti bekräftde bankmannen sin del i den tragiska historien.
Det som började med överföringar mellan konton, lån tagna för att dölja de röda siffrorna när revisorerna undrat och lån för att täcka aktiekrediter slutade med att bankmannen helt enkelt stal kontanter ur en kunds bankfack.
1991 öppnar en släkting till bankmannen en aktiedepå med en kredit. Enligt bankmannens egna uppgifter handlar han under de kommande åren aktier för släktingens räkning.
När aktiemarknaden kollapsar blir det sådana förluster att bankmannen behöver pengar för att höja den säkerhet som krediten kräver.
Bankmannen berättar hur han vid ett tillfälle "lånar" 100 000 kronor från andra släktingar, ett lån de var ovetande om.
Sedan gick det mesta "snett", säger bankmannen i förhör om de fortsatta affärerna. Under 2001 accelererade mannens spelande på trav och tips. Under en helg förlorar han 40 000 kronor på Gävletravet. Han åker till spelbutiker på andra platser än hemorten för att dölja omfattningen på spelandet.
Storleken på insatserna uppgick enligt bankmannen nu till mellan 4 000 och 6 000 kronor i veckan.
I början av 2001 vill en bankkund upprätta ett testamente och får i samband med det ett nytt bankfack.
En av nycklarna till det nya bankfacket blir kvar på kontoret - bankmannen vet också att det finns buntar med tusenlappar i facket.

Stal ur bankfack
"Sin" nyckel använde bankmannen att under det kommande året ta pengar från bankfacket - hans egen uppskattning är att det till slut var 240 000 kronor som tagits.
Förhöret tog ungefär fem timmar.
Bland de sista sakerna bankmannen säger är att han under hela tiden trott att han skulle kunna betala tillbaka pengarna.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons