Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelets framtid avgörs i domstol

/
  • Arkivbild Inte olagligt. Gävlejuristen Lars-Yngve Felth framhåller att World Games verksamhet  inte strider mot svensk lag.

GÄVLE
Lars-Yngve Felth är den Gävlejurist som haft kontakt med Lotteriinspektionen angående det misstänkta pyramidspelet World Games.
Han är själv medlem.

Annons
- Jag gjorde en rättsutredning på uppdrag av några medlemmar och kom fram till att det saknas prejudikat. Jag har själv köpt en spellicens, säger Lars-Yngve Felth till Gefle Dagblad.
Lars-Yngve Felth, som numera bor i USA, framhåller att World Games verksamhet enligt hans bedömning inte strider mot svensk lag.
Varken när det gäller lagen om kedjebrevspel eller lotterilagen.
- Det stämmer inte när Lotteriinspektionen säger att World Games är olagligt. Domstolarna avgör det och fram till dess har Lotteriinspektionen och jag skilda uppfattningar, säger Felth.
En förundersökning som väntas leda till åtal (och även ett prejudikat åt något håll) mot en World Games-deltagare i Örebro, innebär bara att deltagaren möjligen bröt mot bestämmelserna om marknadsföring av lotterier (alltså hur man värvar nya medlemmar).

Anordnas i Australien
- Spelet anordnas juridiskt på servrar som står i Australien. Dit sträcker sig inte den svenska lotterilagen. Men man får inte anordna möten eller marknadsföra spelet i Sverige, säger Lars-Yngve Felth.
För att bli medlem i World Games betalar man en avgift. När en medlem spelar på lotteri eller ett kasino på hemsidan får medlemmar högre upp i pyramiden en provision.

Kedjebrev
Ju fler nya medlemmar en deltagare värvar desto större provisioner får han själv och de som redan hunnit gå med - en beskrivning som ligger till grund för Lotteriinspektionens åsikt.
Inspektionen menar att World Games värvningar är ett kedjebrevspel och därför olagligt.
Lars-Yngve Felth vänder sig mot beskrivningen av World Games som ett omfattande pyramidspel.
- World Games har ett spel, som bolaget lever på, menar han.

Nätverksföretag
Bolaget är i stället ett så kallat nätverksföretag som man köper in sig i. Sådana är kända och kan erbjuda produkter som rengöringsmedel eller tjänster som försäkringar, anser Felth.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons