Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spindeln är mager i år

/
  • Dykarn Åhrman är äldst av oss men han fortsätter jobba på. Tack för kräftskivan, dykarn!
  • Rostfria Ove har seglat förbi Grisslehamn, där har han tagit färjan till Åland. Nu måste godset fraktas på cykeln hem.
  • Kolla regnbågen över bland annat Lennarts båt Sjöjungfrun i Öregrund. Foto: Lasse Halvarsson

Annons

Tor skrubbade racerbåten. Solinoiden är fixad och det ska åkas i en ren båt. Utvändigt och invändigt kör han på med högtryckssprutan. Han drar naturligtvis ur bottenpluggen för att bli av med skitvattnet i båten. Stressad, nu ska båten sjösättas från trailern.

Tor backar ner i vattnet med bakbelysningen kvar på släpvagnen. Bottenpluggen – tror ni den var på plats? Nä, vattnet störtar in i den rengjorda båten. Med vatten till knäna får Tor i pluggen och med varvets dränkbara pump pumpas båten läns och livet återgår till det normala. Hårt liv sjömanslivet.

Spindeln är mager i år, det finns inte många myggor att fånga. Hen fick smaka på min geting drink. Imsche vimsche schpindel sjunger spindeln och vill ha mera geting. Men det blir inget av med det för det blir så surrigt då.

Apropå surr så kom konstnären Hans Limbus Tjörneryd förbi och hälsade på. Han är enorm på att ge energi, en förmiddag med honom och man har fått energi för en vecka. Tack Hans.

Apropå på Tor och städning, han skrubbade botten på segelbåten också, sedan sopade han banan med alla konkurrenter på Granskärsregattan. Grattis Tor.

Brittiska drottningen Elizabeth döpte Storbritanniens största krigsfartyg någonsin till Queen Elizabeth. 65 000-tonnaren döptes i whisky i skotska Rosyth. Hangarfartyget ska vara bas för 40 F-35-plan. Kostnaderna har skenat iväg till 70 miljarder, dubbelt så mycket som man räknat med. Men å andra sidan, Maudan Olofsson köpte Nuon och kastade 90 miljarder i sjön.

Sex brittiska varv med 10 000 varvsarbetare har byggt den 280 meter långa båten, där 1 600 sjömän ska jobba. Båten sätts i aktiv tjänst 2020.

Apropå drottningar så ska Drottning Silvia får en ansiktslyftning igen, ja, Limöbåten alltså. Hårt liv sjömanslivet.

Varvsgubbarna träffades igen, vi gjorde ingenting, vi träffades dagen efter för att bli färdiga med att göra ingenting. Bara Jaugar-Göran är ute och seglar, han har varit upp till Töre och är på väg hem.

Fiol-Lennarts Maxi 95:a har landat i Gävle, vi seglade sista etappen Nynäshamn-Gävle på fyra dagar via Dalarö, Lidö, Öregrund. Det är nåt märkligt med båten, vi har seglat genom Sverige (från Malmö till Gävle) kring 800 nautiska mil utan att kryssa en enda gång. Otroligt. Fiol-Lennart kommer aldrig mer att vara med om en liknande sommar. Det har varit en fantastisk resa, så mycket vi fått se, så många gästhamnar. Bara att konstatera att Gävle kommuns är den sämsta av dom vi sett. Trist.

Tullen och kustbevakningen i Kina har beställt 70 obemannade helikoptrar till ett värde av 800 miljoner från Cybaero i Linköping. Helikoptrarna kan utrustas med video, ir-kamera, laserscanner och markradar med mera. Helikoptrarna har en räckvidd på 200 kilometer och kan flyga i sex timmar. Vi får se till att gömma transparentapparaten bättre om svenska tullen och kustbevakningen skulle komma på samma idé.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons