Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrat om villabygge i Olsbacka

/
  • Stridsfråga. Det är den här detaljplanen som visar hur man kan få in fem friliggande hus i parken i hörnet Bergsgatan-Västerbågen som vållar politisk strid. Byggnads- och miljönämnden har sagt nej, MMP-delegationen har sagt ja, men fullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.

GÄVLEByggnads- och miljönämnden i Gävle sa nej till de fem villorna i parken i hörnet av Bergsgatan och Västerbågen.

Annons
Men marginalen var minsta möjliga, sju röster mot sex, och än är frågan inte avgjord. Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige.
Sällan har ett ärende splittrat politikerna i Gävle så mycket som förslaget till detaljplan för kvarteret Lysmasken i Olsbacka i Gävle. Varken socialdemokrater, moderater eller vänsterpartister lyckades hålla en enig partilinje i byggnads- och miljönämnden.
För detaljplanen röstade Seppo Laine, v, Tommy Pettersson, s, Göran von Post, m, Rolf Nylander, m, Olof Lindstedt, kd, och Leif Eriksson, c.
Mot detaljplanen röstade socialdemokraterna Jens Leidermark, Monika Skalk, Lars Kangas och Jörgen Landström, samt Birgitta Bergander, v, Åsa Källdén, m, och Bodil Ceballos, mp.
Därmed vann nejsidan.
- Jag tycker att det är ett lämpligt område att förtäta. Men de som röstade emot hänvisade till att det var parkmark och att det kan dyka upp andra idéer om vad man ska ha området till i framtiden. Och till alla protester förstås, säger Seppo Laine, v, vice ordförande i nämnden., som alltså röstade ja. Nämndens ordförande Carina Blank, s, var inte närvarande.

Känslig fråga
Normalt skulle frågan nu vara avgjord. Men kvarteret Lysmasken har blivit en så känslig fråga att nämnden valde att låta fullmäktige besluta.
Det är ett mycket ovanligt beslut. Den senaste mandatperioden har inget annat liknande ärende förts så långt som till kommunfullmäktige.
Hur utgången blir i fullmäktige är en öppen fråga. Blir det ja i fullmäktige är risken dessutom stor att detaljplanen överklagas.
Frågan om att förtäta villaområdet i Olsbacka har varit känslig redan från början.
När förslaget att använda parkområdet vid Västerbågen till villatomter först presenterades för de blivande grannarna väckte det omedelbart starka protester. Samtliga personer som bor på de närmaste gatorna skrev på namnlistor mot förslaget.
Mark-, miljö- och plandelegationen beställde ändå en detaljplan över området av bygg- och miljökontoret.
Då sa byggnads- och miljönämnden nej. Med hänvisning till protesterna och till den nya grönstrukturplan som kommunen nyss gjort, tyckte nämndens politiker att det var onödigt att göra en detaljplan.
Men det beslutet fick nämnden bakläxa på. När delegationen, som är en del av kommunstyrelsen, beställer en plan, måste den göras, förklarade kommunens jurist.
Sedan dess har planarbetet rullat på. Bygg- och miljö gjorde en detaljplan som visar att det går att bygga fem friliggande villor i parken.
Varje gång som planen varit på samråd, remiss eller utställning har grannarna protesterat. Byggnads- och miljönämnden har skickat ärendet som en jojo till MMP-delegationen, som varje gång har sagt att planarbetet ska fortsätta.
Så också den här gången. När byggnads- och miljönämnden sa nej med röstsiffrorna sju-sex hade MMP-delegationen redan sagt ja. Det gjorde den i augusti.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons