Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sponsring - skolans nya giv

/
  • Sponsrade. Michaela Westland, Pablo Lerner och Therese Sjöblom håller ordning på scheman, lektioner, läxor och så vidare i sina elevkalendrar. Skolan har tryckt kalendrar för att särskilt passa skolan. Företaget Korsnäs har hjälpt till genom att köpa en annons på baksidan av kalendern. Men de tre eleverna har knappt lagt märke till annonsen. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Sponsring blir allt vanligare i kommunens skolor. På Källmursskolan har Korsnäs varit med och betalat en elevkalender.

Annons
Kommunen har inga regler för sponsringen.
Skolan är ett område där det skett stora nedskärningar. Det blir därför allt vanligare att skolorna söker andra sätt att få in pengar.
- Vi gör bedömningar från fall till fall. Det är inget vi gör normalt men det kan vara ett sätt att få lite guldkant på verksamheten, säger Källmursskolans rektor Jan-Olov Andersson.
När skolan hade kärleksdag på alla hjärtans dag sponsrade ett känt företag en tacolunch. Skolan har också tryckt kalendrar åt samtliga elever där de ska hålla ordning på scheman, läxor, viktiga datum, telefonnummer och så vidare. Korsnäs ställde upp och betalade en annons, annars är det tveksamt om skolan hade haft råd.
- Men vi hade aldrig låtit till exempel Mc Donalds sponsra, säger Jan-Olov Andersson.

Gunilla Strandgren är rektor för Solängsskolans låg- och mellanstadier. Hon säger att frågan om sponsring har diskuterats.
- Vi har haft idéer men vi är också lite rädda att företag ska gå in och styra till exempel vilka läromedel vi ska välja.
Engelska skolan har inte fått någon sponsring, hävdar rektorn Peter Fyles. Däremot har de fått ett antal donationer, till exempel en del möbler och en hel del böcker.
På Polhemsskolans gymnasium har Ericsson skänkt ett antal datorer. Rektorn Anita Dehlbom är noga med att påpeka att sponsringen aldrig varit villkorsstyrd. Företagen har haft som mål att bidra till ett teknikintresse hos eleverna, något företaget kan ha nytta av i framtiden.
- Sponsringen innebär att vi kan ha råd med andra saker. Det främjar verksamheten.

Det privata John Bauer-gymnasiet har än så länge inte fått någon hjälp av näringslivet.
- Vi startade först den 25 augusti så vi har inte hunnit knyta några sådana kontakter. Så vi har ingenting sådant just nu men jag är inte främmande för tanken, säger rektorn Marianne Forsman.

I Gävle kommun finns än så länge ingen fastslagen policy för hur skolorna ska ställa sig till sponsring.
Ingrid Björklin, förvaltningschef på barn och ungdom, säger att det hittills inte funnits någon anledning.
- Förr var det totalstopp i skolorna för sådant här. Men när det är firmor som Korsnäs finns det ingen anledning till ett idiotstopp. Vi tar tacksamt emot avdankade datorer från Ericsson till exempel.
Hon säger att hon litar på rektorernas omdöme och hon tror inte att de skulle acceptera ekonomiska bidrag från olämpliga företag.

Ingrid Björklin tror att det kommer att bli vanligare med sponsring i skolan i framtiden eftersom de offentliga medlen sinar.
- Det här är en bild av hur en förvandling av samhället är på gång. När det inte finns offentliga pengar måste man söka andra vägar.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons