Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportchef uppmanar chefredaktören att avgå

/

GÄVLEGefle Dagblads sportchef Stisse Åberg tycker att tidningens chefredaktör Robert Rosén ska ställa sin plats till förfogande.

Annons
- Gefle Dagblad behöver en chefredaktör som går i bräschen för redaktionen - för en tuff och bra journalistik, säger Stisse Åberg.
Gefle Dagblad skrev i går om den rapport som Ove Joanson lämnat. Rapporten är resultatet av förhandlingarna mellan Arbetarbladets redaktionschef Sven Johansson och Robert Rosén.
Förslaget innebär en gemensam nyhetsbyrå med sex sportjournalister.
I dag arbetar sex medarbetare på vardera sportredaktionen.
Det var detta förslag som blev droppen som fick bägaren att rinna över för Stisse Åberg.
- Att slå ihop sportredaktionerna är i sig inte dåligt men förslaget är urvattnat. Som chefredaktör borde Robert Rosén ha haft en mer offensiv prägel.
Han hävdar att Robert Rosén haft vetskap och insikt om att det finns bättre förslag med offensiva tankegångar som ryms i ordentliga sparplaner. Ändå har han inte drivit de förslagen.
- Jag anser att han inte företräder Gefle Dagblads redaktion i utredningen. Han har mer ett direktörsperspektiv än ett publicistperspektiv, säger han.
Stisse Åberg säger också att han tycker att det verkar som om Robert Rosén agerar för personlig vinnings skull och sportchefen känner inte längre något förtroende för chefredaktören.
Han påpekar att utspelet helt och hållet är hans eget och att det inte står någon annan medarbetare på tidningen bakom honom.
Robert Rosén själv säger att han förstår att man på sportredaktionerna är ledsna och upprörda.
- Det är det tråkiga med det här. Egentligen vill vi inte ändra på någonting men problemet är att vi fått ett uppdrag att om vi ska fortsätta fusionen måste vi spara tio miljoner kronor gemensamt. Det här är ett försök att på sikt bevara två tidningar i Gävle.
Att han skulle agera för personlig vinning avfärdar han.
- Jag har styrelsens uppdrag att delta i den här utredningen och för att få fram en klok lösning. Det är naturligtvis inte för personlig vinnings skull.
Robert Rosén påpekar att han absolut inte har något emot att Stisse Åberg talar om detta offentligt i olika medier.
- Jag har full respekt för att medarbetarna har åsikter även om jag däremot önskade att vi slapp problemet som sådant.
Rolf Jonsson, styrelseordförande i Gefle Dagblad, säger att styrelsen har fullt förtroende för Robert Rosén och att det är just styrelsen som tillsätter eller avsätter en chefredaktör. Han säger också att han inte har några kommentarer till Stisse Åbergs utspel.
- Men i sakfrågan kan jag säga att det här är ingenting som sportchefen har med att göra.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons