Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkförbistring på SOS

/
  • Någon gång varje vecka får larmoperatören Anders Olsson samtal som är svåra att förstå. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Allt fler larmsamtal till SOS Alarm kommer från nödställda som talar litet eller dålig svenska.
Det kan bli aktuellt att värva operatörer som kan de stora invandrarspråken.

Annons
Larmnumret 112 går till SOS Alarm. Samtalet tas emot av en operatör som bedömer vilken insats som behövs.
Att en stor andel av befolkningen har invandrarbakgrund kan bli farligt i en krissituation där varje minut kan vara livsavgörande - språkförbistringen riskerar att få allvarligast tänkbara konsekvenser.
Ändå har bara en handfull av landets 600 larmoperatörer utomeuropeisk bakgrund. Bland de 24 operatörerna i Gävle klarar man franska och tyska, tror platschefen. Alltså inte de dominerande invandrarspråken som arabiska, persiska och spanska.

Det finns en strategi för att möta behovet. När man rekryterar nya operatörer kommer sökanden med utomeuropeiska namn alltid med i första uttagningen, enligt huvudkontoret i Stockholm.
- Givetvis. Samhället har ju förändrats. När man inte förstår varandra kan man skicka fel resurs, säger Michael Westh, platschef på SOS Alarm Gävle.
När Gefle Dagblad besökte larmcentralen, som just flyttat till nya och större lokaler vid Teknikparken, tog operatören Anders Olsson emot samtal från nödställda. När det är svårt med språket får man försöka lösa problemet ändå.
- Det är ganska sällan man inte förstår någonting. Det kan vara att man kan litet svenska, eller engelska. Man försöker så gott man kan.
- Och så får man prioritera upp samtalet så länge situationen är oklar, säger Anders Olsson.
Hela SOS Alarm håller på med ett teknikskifte till digital miljö. Efter genomförandet ska det bli lättare att koppla samtal som tas emot i exempelvis Gävle till en operatör på en annan ort som talar det aktuella språket. Enligt vd:n för företaget i hela landet måste operatörerna klara nödanrop på 30 olika språk. Lärdomen blev tydlig i samband med diskoteksbranden i Göteborg, där nästan alla som dog hade invandrarbakgrund - förkrossade föräldrar ringde hundratals samtal till 112.

Andra svårigheter uppstår när barnen, som kan svenska, ringer larmnumret för föräldrarnas räkning. Det är svårt att bedöma hur allvarlig situationen är när en tioårig, rädd pojke ringer för att en av föräldrarna skadat sig på något sätt.
SOS Alarm märker av en annan förändring som hamnat i blickfånget sedan psykiskt sjuka begått grova våldsbrott.
- Vi upplever att allt fler samtal kommer från människor som ingen känner ansvar för, varken kommunen eller landstinget. De faller mellan stolarna. Det är tragiskt, säger Michael Westh.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons