Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprejförsäljare utan lokal

GÄVLE
I augusti kunde GD avslöja butiken i centrala Gävle vars hemsida erbjöd besökarna att köpa sprejburkar i fem olika storlekar - på hemsidan kunde man dessutom ladda ned tågskisser "gratis" och beundra bilder på olagliga målningar.

Annons
Nu har Fastighetsägarna Mellansverige sagt upp butikens hyreskontrakt på grund av att den inte använts uteslutande till klädförsäljning, som avtalet krävde.
Den 36-årige affärsinnehavaren själv nekade till att ha sålt spejburkar över disk:
- Vi har ändå sagt att det har skett - och att det inte är önskvärt att ha honom kvar. Omständigheterna tydde på att försäljning utgick från lokalen, säger Håkan Andersson, vice vd på Fastighetsägarna Mellansverige.

Till sista januari
Den sista januari ska lokalen vara tömd, vilket 36-åringen har accepterat.
När butiken stänger blir det svårare för klottrare att få tag i sprejburkar konstaterar Rolf Sundqvist, inspektör på Gävlepolisens ungdomsrotel.
- Tillgängligheten minskar, anser också Lennart Proos, polis på Brottsförebyggarna i Gävle, BiG.
Även om försäljning från olika internetsidor pågår för fullt menar polismännen att det är betydligt krångligare att få tag i sprejburkar på det sättet.

Hemsida
Huruvida butikens egen hemsida fortsätter att ta emot beställningar och leverera varor är inte fastställt. Dock har ett företag i Danmark stämt 36-åringen inför Gävle tingsrätt på 9 122 kronor.
Det danska företaget hävdar att 36-åringen inte betalat för beställda sweatshirts, jeans och kepsar som därför inte levererats till honom. Företaget hävdar också att 25 procent av beställningens värde (det vill säga 9 122 kronor) enligt avtal ska betalas när beställningen annulleras.
Det var från den 1 april förra året som den 36-årige gävlebon hyrde den uppsagda butikslokalen.

Tågskisser
På Internet hittade GD butikens hemsida där man kunde ladda ned tågskisser som används av klottrare att förbereda målningarna innan man är på plats. Då går mindre tid åt till målandet och risken att gripas minskar.
Butiksägaren själv ville inte kännas vid att han sålde färger till klottrare:
- De som har med klotter att göra är inte välkomna - jag säljer absolut inte till dem jag vet klottrar, sa han i augusti.
Samtidigt minskar antalet anmälningar om klotter stadigt. År 2000 anmäldes 450 inkomna brott, påföljande år "bara" 325.
Färska siffror för 2002 visar en fortsatt minskning - under fjolåret anmäldes bara 276 inkomna brott.

Klottret minskar

- Klottret har minskat, men minskningen har planat ut. Det är nog så att anmälningsbenägenheten sjunker när man märker att det inte händer något, säger Rolf Sundqvist vid Gävlepolisen.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons