Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spretande syn på hur tillväxten ska ta fart

GÄVLE
Tillväxten är för dålig i Gävle. Det är de flesta politiker eniga om. Men åsikterna om hur man ska ändra på det går åt många olika håll. Det visade gårdagens specialinsatta debatt i fullmäktige.

Annons
Som väntat tog flera talare upp sin syn på hur man ska få fler jobb och förbättra för näringslivet. Där hade högskolan, hamnen och infrastrukturen en central betydelse, liksom att man ska söka samarbete med tillväxtkommunerna i Mälardalen.

Avvikande stämmor
Några avvek dock från den invanda mallen och breddade frågan. Kajsa Westerman, v, menade att tillväxt inte bara handlar om ekonomi och pengar. Även människan måste tillåtas växa. För det krävs en trygg grund och ett samhälle där folk kan påverka sin vardag mer. Flerspråkighet hos våra invandrare borde också vara en fördel för samhällets tillväxt, tyckte hon.
Även Lennart Ahlenius, kd, höll med om att man ska satsa på människorna. Får de större självförtroende och kan utvecklas i Gävle så är det bara fördelar. Satsar man på personalen så kanske de inte är sjukskrivna i lika hög grad och satsar man på barnen så blir de kreativa, ansåg han.

Hänsyn till ekologin
För Bodil Ceballos, mp, var det inte självklart att en ekonomisk tillväxt alltid är en fördel. Man måste ta hänsyn till hur det påverkar ekologiskt, så att man kan ha ett hållbart samhälle.
Tillväxt skapas av de som arbetar, oavsett med vad, påpekade Micael Dahlberg, m. Han trodde att man kan sänka sjuktalen genom att skapa ökad trivsel på folks jobb.
- Vi har stor samstämmighet i debatten. Men det är skillnad mellan synen på ekonomi i balans. Allt vi gör måste betalas. Det är ingen långsiktig lösning att bara brassa på, ansåg Tommy Berger, s.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons