Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickan i s-leden allt djupare

GÄVLE Sprickan mellan kommunalrådet Mats Ågren och Helene Åkerlind och Ann Hedbom är djupare än någonsin.
De båda s-politikerna röstade mot den egna partigruppen och med oppositionens fyrklöver vid måndagens fullmäktige.

Annons
Mats Ågren var besviken över budgetnederlaget. För socialdemokraterna är situationen ovan. Det var första gången någonsin som partiet förlorade budgetomröstningen i fullmäktige.
- Eftersom vi styr i minoritet finns det alltid en osäkerhet vid stora och viktiga frågor om hur oppositionen ska rösta.
Vänsterpartiet la ner sina röster efter att ha dragit tillbaka sitt budgetförslag. Övriga partier gick samman och kunde därmed rösta ner den socialdemokratiska budgeten.

Mats Ågren säger att han förstod att fyrklöverns förslag skulle bli en stark kandidat men trodde ändå att s-förslaget skulle gå igenom.
- Den största besvikelsen känner jag över vänsterpartiet som la ner sina röster. Det blev ett aktivt stöd för fyrklövern. Vänstern la sig platt i stället för att strida för sitt förslag.
Budgeten orsakade dessutom splittring inom socialdemokraterna.
Helene Åkerlind och Ann Hedbom valde att gå emot partilinjen och röstade med fyrklöverns förslag.
De båda la dessutom flera tilläggsyrkanden som den socialdemokratiska gruppen valde att inte stödja. De båda fick igenom ett yrkande med hjälp av övriga partier, nämligen att politikerarvodena inte höjs nästa år.
Mats Ågren är inte imponerad av partikamraternas agerande.
- Det är djupt beklagligt. Eftersom vi inte har egen majoritet är det viktigt att alla i den socialdemokratiska gruppen har samma uppfattning.

Han säger att Ann Hedbom och Helene Åkerlind inte deltagit vid några av socialdemokraternas möten i fullmäktigegruppen under det senaste året.
- De kommer och går som det passar dem.
Mats Ågren säger att deras framtid i partiet diskuteras.
- Den diskussionen finns om ledamöter kan agera efter eget huvud hela tiden i stället för att följa gruppen.
Helene Åkerlind säger att hon ansåg att fyrklöverns förslag var ett bättre exempel på socialdemokratisk politik än socialdemokraternas eget budgetförslag. Hon menar att socialdemokraterna gick till val på att man skulle satsa på vård, skola, omsorg.

- Jag kommer i varje enskilt fall att ställa mig frågan: vilket förslag stämmer bäst överens med socialdemokratisk politik? I måndags var det fyrklöverns budget som gjorde det.
Hon säger att det inte är något nytt att socialdemokraterna anser henne och Ann Hedbom vara obekväma. Vid förra valet kom de med på listorna tack vare att så många s-medlemmar röstade på dem i provvalet. Nu talas det dock om att valberedningen ska göra en ändring så att det inte hålls några provval nästa gång.
- Då åker jag och Ann.

Ann Hedbom ansåg även hon att fyrklöverns budget var den bästa eftersom den gav mest pengar till barn och gamla.
- Men det är klart att vissa blev sura eftersom vi röstade som vi gjorde.
Hon tycker att socialdemokraterna borde ha sökt en bred överenskommelse vad gäller budgeten.
- Man kan inte bete sig som om man är i majoritet när det inte är så.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons