Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spruta kan förbättra synen

/
  • Det nya läkemedlet sprutas direkt in i ögat och kan ge förbättrad syn hos äldre människor. Bilden är hämtad från en utbildningsdag i Uppsala där ögonläkare fick öva injektionstekniken på grisögon. Foto: Sven-Olof Ahlgren, UNT

GÄVLE En helt ny typ av behandling av synnedsättning hos äldre är på väg att införas i sjukvården. Med hjälp av injektioner i ögat kan åldersförändringar i gula fläcken hejdas. Men behandlingen är dyr - för Gävleborgs del beräknas kostnaden bli minst 18-20 miljoner kronor per år.

Annons
Det handlar om sjukdomen makuladegeneration, åldersförändringar i gula fläcken. Sjukdomen är vanlig bland äldre och orsakar en försämring av synen.
Nu finns ny hjälp att få för patienter med den svåraste formen av sjukdomen. Ögonsjukvården i Gävleborg ligger i startgroparna för att införa behandlingen.

- Metoden är ett vetenskapligt genombrott. Det här är den enda behandling som visat sig ge synförbättringar hos patienter med den här typen av makuladegeneration, säger Per Törnquist, ögonspecialist på Gävle sjukhus.
Makuladegeneration finns i två former, en "våt" och en "torr". Den nya behandlingen gäller enbart den våta formen. Det är den ovanligare men samtidigt allvarligare varianten av makuladegeneration. Denna form av sjukdomen - som drabbar cirka 3000 svenskar varje år - orsakar en abnorm nybildning av blodkärl i ögat. Från blodkärlen läcker vätska ut och skadar syncellerna i gula fläcken.
Den nya behandlingsmetoden innebär att man med hjälp av ett läkemedel hejdar den skadliga nybildningen av blodkärl i ögat. Läkemedlet injiceras direkt i ögat. Behandlingen måste upprepas vid flera tillfällen under minst två års tid för att ha avsedd effekt.

Studier som gjorts visar på positiva resultat av behandlingen. Av patienter som behandlats i två år fick nästan 70 procent förbättrad synskärpa och 42 procent körkortssyn.
Behandlingen är inte svår att utföra för en ögonspecialist.
- Man sprutar in läkemedlet i ögats glaskropp. Det tar kanske tio sekunder. Patienten är lokalbedövad och har inga obehag. Ett krav är att injektionerna ges i steril miljö, säger Per Törnquist.
Hur många patienter i Gävleborg kan komma i fråga för behandlingen?
- Det vet vi inte riktigt ännu. I ett första steg har vi räknat med 100 patienter per år. Men det kan bli betydligt fler, säger Per Törnquist.
Han betonar att det bara är en liten del av alla personer med åldersförändringar i gula fläcken som kan bli aktuella. Patienten måste ha den våta formen av makuladegeneration och inte har varit sjuk för länge.
- Det är viktigt att behandlingen sätts in i ett tidigt skede, säger Per Törnquist.

Det stora problemet med den nya ögonbehandlingen är kostnaden. Läkemedlet är dyrt.
- Vi har beräknat en totalkostnad för behandlingen på 18-20 miljoner kronor per år för hela länet. Det är pengar som vi inte har i dag. säger Per Törnquist.
Ögonklinikerna i Gävleborg är beredda att börja med behandlingen senare i vår. Men först krävs ett besked från landstingsledningen om finansieringen.
Landstingsdirektör Svante Lönnbark säger att det inte finns några pengar budgeterade för detta ändamål i år. Men han håller ändå dörren öppen för att verksamheten kan komma i gång i begränsad omfattning.

- Frågan har varit uppe till diskussion i vårt medicinska råd och där ställer man sig positiv till en försiktig introduktion av behandlingen. Men det krävs att vi får ytterligare kunskap innan vi kan ta slutlig ställning, säger han.
Detta är ett av flera exempel på nya dyra läkemedel och behandlingar som strömmar in i sjukvården och som landstingen har svårt att finansiera. Det underskott som Gävle sjukhus drog på sig i fjol beror bland annat på att det saknades ekonomisk täckning för nya läkemedel som togs i bruk.
Det finns ofta ett starkt tryck både från patientgrupper och läkare på att nya metoder ska börja användas. Svante Lönnbark vill att landstinget skaffar sig en bättre kontroll över processen. Det måste ställas tydliga krav på dokumentation, indikationsgränser och finansiering innan nya metoder släpps in, menar han.
- Vi ska bejaka utveckling. Men varje ny behandling måste ställas mot andra nya behandlingar, säger Svante Lönnbark.

Björn Hanerus
026-159634
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons