Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sri Lanka till Högskolan

/
  • Klas Tallvid, verksamhetschef vid CFL, centrum för flexibelt lärande, Eva Carling samordnare vid det internationella sekretariatet, Minister Dullas Alahapperuma och Direktör T.A Piyasiri, tar en fikapaus vid mötet på Högskolan i Gävle.

Nu planerar Högskolan i Gävle att samarbeta med ett nystartat universitet i Colombo, Sri Lankas största stad. I går skrevs ett allmänt samarbetsavtal på Högskolan i Gävle vid ett möte med deras minister.

Annons

I går besöktes Högskolan i Gävle av Mr Dullas Alahapperuma, Minister of Youth Affairs, från Sri Lanka.

Han var här på besök inom ramen för UNEVOC som är FN:s världsomspännande organisation för samarbete inom yrkesutbildning.

Syftet var att undersöka möjligheter till samarbete med högskolan.

– Vi tycker att det är bra med en större blandning av länder och en ökad mångfald, säger Eva Carling, samordnare vid det internationella sekretariatet

Det nystartade universitet i Colombo är främst intresserat av kortare yrkesutbildningar. Än så länge finns inga yrkesutbildningar på engelska vid Högskolan i Gävle.

– Vi tänker oss att våra kortare diplomutbildningar med kompletterande kurser på engelska skulle passa, säger Eva Carling

Till en början kommer samarbetet ske via utbytesprogrammet Linnaeus-Palme som Högskolan i Gävle medverkar i. Det är ett Sida-finansierat utbytesprogram som ger lärare och studenter vid högskolor och universitet möjlighet att studera en termin i ett utvecklingsland. Det är tänkt att utbytet ska ske mellan två studenter och två lärare.

– Det är en bra början, men vi har förhoppningar om ett fortsatt samarbete där studenter från Sri Lanka kan söka stipendier för att studera här, säger Eva Carling

Högskoleutbildning är avgiftsfri för svenska medborgare, medborgare inom EU/EES eller Schweiz. Men övriga medborgare ska betala en avgift för sin högskoleutbildning med start från höstterminen 2011.

Detta gäller då även för studenter från Sri Lanka. Men i det här fallet kommer studenterna inte att påverkas eftersom det handlar om ett balanserande avtal där två studenter byter skola med varandra.

Mer läsning

Annons