Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSI köper Gävlemätningar

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Cesiumexperter. Lennart Sandin och Göran Persson är två av de jägare i Gävle som envist har fortsatt mäta cesiumhalterna i viltkött. Mer än  15 år efter reaktorhaveriet i Tjernobyl upptäckte Statens strålskyddsinstitut vilket fantastiskt material Gävlejägarna satt på. SSI har för sin          forskning köpt in alla mätresultat hittills och för ytterligare några år framåt.

GÄVLE
Cesiummätningarna som jägarna i Gävles två jaktvårdskretsar utfört sedan reaktorhaveriet i Tjernobyl 1986 är unika.

Annons
Statens strålskyddsinstitut, SSI, upptäckte för drygt ett år sedan vilket oerhört omfattande material jägarna samlat in.
Nu har SSI köpt materialet och försäkrat sig om mätresultaten ytterligare några år framåt.
När kommunen lade ner cesiummätningarna 1996 köpte jägarna in egen utrustning från Uppsala. Den består bland annat av två tunga blykammare samt datorer som placerats i före detta Byggforskningens lokaler på Brynäs.

Modern utrustning
Just nu håller delar av mätutrustningen på att bytas ut. Det innebär att Gävle norra och södra jaktvårdskrets är ägare till Europas modernaste och mest exakta utrustning för att mäta cesiuminnehåll i kött, bär, svamp eller andra livsmedel.
- Från början gjorde vi mätningarna för vår egen skull. Vi ville veta hur mycket cesium det var i köttet som vi åt. Vi trodde aldrig att vårt material skulle visa sig värdefullt för forskare. Nu vet vi att det ingenstans i världen finns några mätningar av vad som händer i naturen under nästan 20 år efter nedfall av cesium. Vi får tacka jägare som Lennart Sandin som haft förstånd och ork att hålla i detta, säger Göran Persson i Gävle norra jaktvårdskrets.

Resultat fram till 2006
I kontraktet som jägarna i Gävle skrivit med SSI lovar man leverera sina mätresultat från prover av fällda djur fram till 2006. Så dags har det gått 20 år sedan kärnreaktorhaveriet i Tjernobyl.
Gävles jägare har varje år efter Tjernobyl fått lägga en femtiolapp för att få cesiummätningarna att gå runt. Det betyder en total insats hittills på runt en och en halv miljon kronor.
Jaktvårdskretsarna blir inte rika på att SSI nu börjat betala för mätresultaten. SSI:s satsning är ungefär halva det belopp som jägarna betalat ur egna fickor.
Pengarna från SSI betyder att jägarna i fortsättningen slipper betala den årliga 50-lappen.
Under de 17 år som mätningarna pågått i Gävle har cesiumhalten i köttet hos närmare 20 000 älgar och rådjur undersökts.
Göran Persson konstaterar att värdena varierat under åren. Efter tio års mätningar började cesiumhalterna sjunka. 1993 blev värdena plötsligt högre igen. Och efter en ny nedtrappning sa det pang igen 1997.
Efter detta toppår har cesiumhalterna sakta sjunkit. Ingen vet när och om de ökar igen.
Ingen kan säga säkert varför värdena plötsligt går upp. Jägarna själva tror att det beror på tillgången av svamp år från år.
- Vi vet ju att rådjuren till skillnad från älgarna äter mycket svamp. Vissa svampar tar upp massvis med cesium. Vädret har troligtvis också betydelse, säger Lennart Sandin. Nu har jägarna också planer på att bredda cesiummätningarna.
- Det är sagt att vi ska börja mäta bär och svamp till hösten, säger Sandin.
Gävleområdet och andra kustområden längre norrut drabbades hårdast av det radioaktiva avfallet efter reaktorhaveriet i Tjernobyl. Vindarna och regnet styrde nedfallet.
SSI vill dra erfarenheterna av Gävlejägarnas erfarenheter för att kunna minska konsekvenserna om det någon gång inträffar en ny och kanske ännu större olycka i ett kärnkraftverk.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons