Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU i länet säger nej till EMU

GÄVLE
Socialdemokraternas ungdomsförbund i Gävleborg stöder inte den förre gävlebon Ardalan Shekarabi i valet till ny ordförande i riksförbundet.

Annons
Han ligger för långt till höger för gävleborgarna, som hellre stödjer vänsterkandidaten Lina Afvander från Jönköping.
- Nu ska vi jobba för att det blir en jämbördig lansering av de båda kandidaterna från förbundets sida, säger Jörgen Blomqvist, som är distriktsordförande för SSU i länet.
Under helgen hade man årsmöte inom SSU vid en fritidsgård i Ockelbo.
Där valde man att gå på vänsterkandidaten som ordförande och dessutom att säga nej till ett EMU-medlemskap och ett federalt Europa. I alla fall en majoritet av deltagarna vid årsmötet.
Därmed gör man sällskap med ärkefienden Muf och står på motsatt sida som sitt moderparti, som vill ha ett medlemskap.

Ideologiska skäl till nej
- Vi utgår inte från partiet här, utan från sakpolitik och ideologi. Vi som säger nej tycker att det är ekonomiskt farligt och att det leder till en strömlinjeformning av den ekonomiska politiken. Dessutom är vi rädda att det även blir en harmonisering av socialpolitiken, menar Jörgen Blomqvist.
Även om s och LO är för så är det rätt att ungdomsförbundet driver en självständig linje, tycker han.

Skjuta på avveckling
Årsmötet ville dessutom slopa 2010 som avvecklingsdatum för kärnkraften i landet. Det är inte längre realistiskt. Däremot måste man sätta igång och fortsätta avvecklingen som har inletts, tycker ungsossarna.
Den allra längsta och mest intensiva debatten fördes dock om huruvida SSU enbart ska servera vegetarisk kost eller inte vid sina arrangemang och kurser. Förespråkarna för det vann.
- Det är tydligt att djurrättsfrågan är vital hos oss, säger Jörgen Blomqvist.
Han, som bor i Gävle, valdes om som ordförande för SSU-distriktet. I styrelsen sitter även Elin Lundgren, Gävle, Eva Älander, Järvsö, Linnea Bengtsson, Söderhamn, Linnea Hurtig, Hedesunda, Simon Eriksson, Söderhamn och Lovisa Göransson, Skutskär. Ersättare är Josefin Liljegrääs, Sandviken, Jenny Breslin, Los och Mattias Gustafsson, Bollnäs.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons