Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU vill fördela makten mer

GÄVLELänets unga socialdemokrater vill ha en ökad reglering av kapitalismen. Den ekonomiska makten bör fördelas mer rättvist med hjälp av skattesystemet.

Annons
Dessutom bör staten ta över ägandet av vapenindustrin och läkemedelsindustrin, tycker de.
Något som kanske kan verka radikalt för moderpartiet.
- Vi är inga kommunister. Men man bör fördela makten mer, hävdar Jörgen Blomkvist, som är distriktsordförande i SSU Gävleborg.

Kongress i Karlstad
Tillsammans med nio andra SSU-are så åker han till Karlstad på kongress i början av augusti. Där ska de försöka driva fram en ökad satsning på det han kallar ekonomisk demokrati.
Något SSU varit dåliga på hittills, menar han.
Ombuden ska även driva miljöfrågorna hårt på kongressen. Det behövs skarpare lagstiftning kring djurskydd och genteknik. Däremot bör man vara realistiska och släppa 2010 som slutdatum för avvecklingen av kärnkraften, säger Jörgen Blomkvist.
Annars lär det bli den förestående EMU-omröstningen som kommer att väcka mest debatt. Och där kommer gävleborgarna att driva en nej-linje.

Val av ny ordförande
Dessutom ska landets största politiska ungdomsförbund välja en ny ordförande på kongressen.
Som GD tidigare berättat så säger gävleborgarna nej till förbundskandidaten Ali Shekarabi, som är uppväxt i Gävle. De stödjer hellre Lina Afvander från Jönköping, som ses mer som en vänsterkandidat.
- Det blir nog tätt i omröstningen. Vi kan tänka oss att stödja en kompromisslösning också, säger Jörgen Blomkvist.
Kongressen pågår 4-8 augusti och förutom han, som bor i Gävle, så representeras vår region av Maja Olsson, Elin Lundgren och Linnéa Hurtig från Gävle, Mikael Grehn från Sandviken och Lovisa Göransson från Älvkarleby.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons