Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städa, betala, jaga sponsorer

/
  • Öppna förskolan i Andersberg hade på tisdagen bjudit in ledamöter från barn- och ungdomsnämnden för att diskutera den hotande nedläggningen med föräldrarna. Bland de närvarande var mamma Annamaria Gustafsson med dottern Li Eriksen och Shadan Salehi, också förälder. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Betala 20 kronor per gång, städa lokalen själv, jaga sponsorer.
Förslagen från föräldrarna till hur man ska kunna rädda öppna förskolan i Andersberg är många.

Annons
Något klart besked fick inte de oroliga föräldrarna, när Jens Leidermark och Åsa Pehrsson från barn- och ungdomsnämnden kom till Andersberg på tisdagen. Men det mesta tyder på en stängning.
I stället flaggade Jens Leidermark för planerna på en familjecentral. Där kommer det att finnas en öppen förskola, när och om den öppnar, menade han.
- Vi har målsättningen att vi ska starta upp under året, sa Jens Leidermark.

En bra idé, tyckte många av föräldrarna på öppna förskolan, men ifrågasatte varför det ska vara ett glapp mellan den nuvarande verksamheten och den nya.
Men det tyckte inte Jens Leidermark var något problem.
- Vi ser det nästan som en fördel att gå den här vägen. Då kan vi bygga upp den nya verksamheten från början, sa han.
Öppna förskolan i Andersberg är en av tre öppna förskolor som finns kvar i Gävle kommun i höst. De i Bomhus, Valbo, Brynäs och Bergby har redan stängts. Den i Hedesunda finns kvar men i bantat skick.

I december ska barn- och ungdomsnämnden besluta om också de öppna förskolorna i Andersberg och Sätra ska stängas.
Men de öppna förskolorna är viktiga, påpekade besökarna.
- För mig när jag var nyinflyttad var öppna förskolan väldigt viktig. Det var här jag lärde känna andra vuxna, sa Anna-Maria Gustafsson.

De öppna förskolorna är viktiga också för integrationen av invandrare.
- Här kan invandrarkvinnor träffa andra vuxna. Och barnen får komma hit och leka och lära sig svenska. Annars träffar barnen kanske inga andra barn förrän de är ett och ett halvt år gamla, sa Shadan Saleki.
Att särskilt invandrarkvinnor drabbas av en nedläggning och att en del föräldrar kommer att låta barnen börja i förskolan tidigare om man stänger öppna förskolan är de starkaste argumenten mot en stängning, menade Jens Leidermark.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons