Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkare för 82 miljoner

GÄVLEBORG
Stafettläkarna kostade landstinget nästan 82 miljoner kronor i fjol.
Det är en ökning med mer än 40 procent jämfört med året innan.

Annons
Var femte familjeläkare är inhyrd och Bollnäs sjukhus har tvingats hyra många stafettdoktorer den senaste tiden.
- De stora pengarna ligger i slutenvården, men de stora bekymren finns i primärvården, säger Karola Norell, ansvarig för personal- och ledarskapsfrågor i landstinget.
Hon tycker inte att det är bra med stafettläkare i primärvården eftersom familjeläkarnas arbete bygger på att de har en kontinuerlig kontakt med patienterna.
Hon uppskattar att minst 20 procent, en av fem läkare, på hälsocentralerna i länet är stafettläkare i dag. Hälsingland har fler än Gästrikland.

Flera orsaker
Att det är så svårt att få ordinarie distriktsläkare har flera orsaker. Länet har ingen läkarutbildning tillräckligt nära och i glesbygd kan det vara svårt för den medflyttande parten att få jobb. Gemensamt för landet är att läkarna väljer andra specialiteter än familjeläkeriet och att medelåldern är hög med förväntade pensionsavgångar. Landets distriktsläkarförening har sett missnöje med arbetsförhållanden som en förklaring.
På hälsocentralerna växer behovet av stafettläkare stadigt de senaste åren, medan det varierar mer på sjukhusen i Hudiksvall och Gävle/Sandviken.
- I måttlig omfattning är det bra att de finns, säger Karola Norell.
De kan ta hand om specialiteter som det inte finns behov av en heltidstjänst för på sjukhusen och hjälpa till att klara somrarna. Även om de kostar minst dubbelt så mycket som ordinarie läkare får landstinget all deras arbetstid till patienterna i stället för att en del av tiden går till möten.

2 000 extra

2001 kostade hyrläkare landstinget 57,6 miljoner kronor, i fjol 81,9 miljoner kronor.
Ökningen beror framförallt på att Bollnäs sjukhus hyrt in doktorer när osäkerheten om vad som skulle hända med sjukhuset fått de ordinarie att söka sig därifrån. Karola Norell tror därför att kostnaderna sjunker i år när frågan är avgjord.
Läkare i Gävle och Hudiksvall som rycker in på Bollnäs nya enhet för planerade operationer en dag ska enligt ett förslag få 2 000 kronor extra, ett försök att ersätta de dyrare stafettläkarna.
För att minska behovet av stafettläkare i länet har landstinget rekryterat läkare i Polen. Under våren ska man också ta fram förslag på ytterligare åtgärder, men Karola Norell vill inte säga något innan det är klart.
Det vill inte heller landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s. Gävleborg samarbetar med andra landsting.
- Förbjuda bisysslor är en möjlighet man kan använda sig av, säger hon med anledning av att många stafettläkare är landstingsanställda som extraknäcker.
Men något konkret förslag är det inte.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons