Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ståhl räknar med att få igenom sparlista

GÄVLE
Fyra ungdomsgårdar läggs ner vid årsskiftet, liksom bokbussen.
Kultur- och fritidsnämndens sparlista på 3,2 miljoner kronor för 2004 innehåller inga större överraskningar. Men det kan bli strid när de klubbas nästa vecka.

Annons
- Det vore förödande att lägga ned bokbussen. Vi borde se över hyreskostnaderna mer istället eller lägga ner Andersbergs bibliotek, tycker moderaternas Odd Kjölsrud.
- Jag är tveksam till att stänga ungdomsgårdarna i Hagaström och Norrsundet, säger vänsterns Thomas Pettersson.
Han kan däremot tänka sig att offra bokbussen för att ha kvar Andersbergs bibliotek. Annars tar man död på bostadsområdet, hävdar han.
Eftersom oppositionen är oenig så räknar nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s, med att få igenom sparpaketet, som är det tredje hittills i år.

Bokbuss och fritidsgård
Och det är inte de sista besparingarna som ska genomföras. För samtidigt som man tar ställning till sparplanerna på 3,2 miljoner 2004 så ska man klubba 1,75 miljoner kronor som förvaltningen ska försöka hitta innan året är slut.
- Det får förvaltningscheferna fixa i den löpande verksamheten, konstaterar han.
Dessutom återstår 375 000 kronor som ska tas på något sätt från avdelningen för kultur- och föreningsstöd under 2004. Hur det ska lösas är osäkert.
Som GD tidigare berättat är det bokbussen och fritidsgårdarna som får ta den stora smällen den här gången när nämnden ska spara. Avvecklingen av Humlan och Ugglan, som sedan ska uppgå i en ny fritidsgård i Bomhus har redan orsakat protestmöten.
Nedläggningarna av Fridebo i Hagaström och Örnen i Norrsundet lär inte bli populärare.
I gårdagens GD protesterade stadsbibliotekets ungdomsavdelning mot nedläggningen av bokbussen, som de anser strider mot barnstadgan. Dels får inte barnen vara med och säga till om saker som berör dem och dels så försämras många barns tillgång till böcker, menade 1:e bibliotekarien Irene Eriksson.

Förhandlingar inledda
Enligt Lars-Göran Ståhl ska man spara in 400 000 kronor genom att få lägre hyror för biblioteken och övriga verksamheter i Bomhus Folkets hus och i Gavlegårdarnas centrumanläggning i Andersberg. Förhandlingar har redan inletts.
- Vi borde kunna spara ännu mer där med marknadsmässiga hyror.
Socialdemokraterna har en löjlig eftergivenhet mot Folkets hus och Gavlegårdarna, tycker Odd Kjölsrud.
Hans arbetsplats Åklagarkammaren betalar 950 kronor per kvadratmeter för de centrala lokalerna vid Stortorget, medan man betalar det dubbla för biblioteket i Bomhus Folkets hus. Det är skrämmande vad dyrt det är där, tycker han.
Genom att spara in de 1,9 miljonerna i år, 3,2 nästa år plus de 375 000 man inte hittat ännu, så ska man känna sig lugnare för framtiden, hoppas Lars-Göran Ståhl.
- Då kanske vi till och med kan satsa mer offensivt, önskar han.
MATTIASJONSSON

Mer läsning

Annons