Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämning i tågstridens spår

GÄVLE
Tågkompaniet stämmer staten på drygt 53 miljoner kronor.

Annons
Rikstrafiken accepterade prisdumpning när Connex vann nattågstrafiken till Norrland, anser företaget.
Det var för ungefär ett år sedan som det stod klart att Tågkompaniet skulle mista nattågstrafiken till övre Norrland. I stället fick storbolaget Connex trafiken efter att ha lagt ett betydligt lägre bud.
Tågkompaniet ville ha 537 miljoner kronor i bidrag från SJ för att köra sträckan. Connex bud låg på 310 miljoner kronor. Prisdumpning, ansåg Tågkompaniet som överklagade beslutet till länsrätten i Västernorrland. Men Connex hann skriva avtal och därför blev saken blev aldrig rättsligt prövad.

Connex bud godtogs
Det är den statliga upphandlade myndigheten Rikstrafiken som godtog budet från Connex och därför stämmer Tågkompaniet nu myndigheten.
- Vi menar att man inte följt lagen om offentlig upphandling. Rikstrafiken har gjort en felaktig bedömning och har till exempel inte beaktat att det är fråga om prisdumpning, säger Sven Malmberg, en av tre ägare till Tågkompaniet.
Enligt honom har företaget på grund av denna felaktighet lidit svår ekonomisk skada, något man hoppas få ersättning för - 53,5 miljoner kronor närmare bestämt. Några större förhoppningar om att till slut få nattågstrafiken till Norrland har man däremot inte.

Advokathjälp
Sven Malmberg berättar att man har skaffat hjälp från en advokatfirma, specialiserad på den här typen av konflikter, och bedömningen är att man har en chans att få skadestånd.
- Men att få rätt mot staten är inte det lättaste.
Företaget kräver de 53,5 miljoner kronorna inom några dagar. Om pengarna inte betalas ut går man vidare till tingsrätten i Sundsvall. Därefter väntar troligtvis en lång process.
- Det kommer att bli långdraget, förmodligen flera år, eftersom den förlorande parten inte kommer att nöja sig med en tingsrättsdom.
Tågkompaniet har fortfarande stor och expanderande verksamhet. Företaget sköter bland annat Upptågets pendeltrafik mellan Uppsala och Tierp. Dessutom sköter man X-Trafiks spårbundna länstrafik i Gävleborg.
- Så det går ingen nöd på oss. Men vi har fått en spark i skrevet, en spark som är orättfärdig och gör onödigt ont, säger Sven Malmberg.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons