Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfull luciakröning

GÄVLEEn dags hårt slit för Gävles lucia och tärnor avrundades med en stämningsfull kröning i Heliga Trefaldighets kyrka på luciadagens kväll. Det sparsamt upplysta kyrkorummet var inte helt fullsatt denna gång men minst 400 personer hade bänkat sig när lucia Carolina Hallström tågade in med sin för kvällen förstärkta följe, totalt 18 tärnor.

Annons
Lars Sigvard hälsade välkommen för arrangerade Gävle Lions Club varefter kröningen utfördes av förra årets lucia, Maria Jansson. Hon hängde som traditionen bjuder luciasmycket kring halsen på sin efterträdare varefter kyrkoherde Bengt Wiklund tog vid.

Årets längsta natt förr
Han påminde om att lucianatten före den nya kalendern var årets längsta natt och att natten sedan urminnes tider förknippats med fest och svirande.
Även om luciafirandet kan tyckas vara en ursvensk sed påminde Wiklund om att det verkligen är multinationellt. Sägen om Lucia stammar från Italien, kaffet vi dricker kommer från Brasilien, saffranet från Marocko, russinen i lussebullen har producerats i Kalifornien av mexikanska arbetare. Och så vidare.

Hyllning
- Luciafirandet är en hyllning till det vi tycker om mest i världen - det vackra, det goda, det sanna, det kärleksfulla och det stillsamma, sa kyrkoherden. Han avrundade med Bo Setterlinds dikt Tänd rättfärdighetens ljus
Därefter följde en dryg halvtimmes stämningsfull sång- och musikstund med flera höjdpunkter.
Luciakören sjöng de traditionella sångerna och jazz- och vissångaren Clas Jansson sjöng bland annat Stilla Natt, Min röda cykel och Ser du stjärnan i det blå, fast på engelska. Stellan Alneberg ledde luciakören och spelade även ett stycke av Brahms på pianot.
Sopranen Matilda Elliot avrundade med hjälp av luciakören programmet med O, helga natt så att håret på armarna reste sig.
Aktörerna i kyrkan fick både varma och långa applåder för sina insatser.
Vid utgången tog arrangörerna upp kollekt till förmån för behövande barn i Gästrikland.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons