Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stena ska inte säcka ihop

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Satsar på säckar. Hämta en säck och lämna allt julklappspapper i den, uppmanar Benny Hallberg, Stena, som samlar in papperet under juldagen och annandagen.

GÄVLENär julen är över finns julklappspappret kvar. 50 000 ton julklappspapper.- Det brukar bli ett gigantiskt problem för oss, säger Benny Hallberg, filialchef på Stena, som i år gör en stor satsning på att få in allt julklappspapper i Gävle under ordnade former.

Annons
I 17 butiker i Gävle kan folk hämta speciella säckar för julklappspapperet. Säckarna tas sedan emot vid återvinningsstationerna vid samma butiker under juldagen och annandagen.

Föräldrar ställer upp
Stationerna kommer att vara bemannade klockan 10-14.
- Det är föräldrar i en idrottsklubb som ställer upp och tar emot säckarna och ser till att de kommer till återvinningen, berättar Benny Hallberg.
Två bilar från Stena kommer att åka runt och hämta upp säckarna de två dagarna. Dessutom ska åtta personer arbeta under juldagarna med extra tömningar av de vanliga pappersinsamlingscontainrarna, där de som inte får så många paket kan lämna sitt papper.
Ett liknande försök att samla in julklappspapper säckvis gjordes förra året, men då tog man betalt för insamlingssäckarna. Resultatet blev att alldeles för få säckar kom till användning. I år är säckarna därför gratis.

700 000 stora träd
- Åker man med säcken till någon av de här sjutton återvinningsstationerna så garanterar vi att man kan lämna sin säck. Man behöver inte åka hem med den igen. Vi vill inte att folk ställer undan julklappspappret i garaget eller liknande för då får vi ett pappersberg i januari i stället och det är lika illa, säger Benny Hallberg.
Man räknar med att materialet i julklappspappret och kartongerna som används en svensk jul motsvarar 700 000 stora träd.
Pappret räknas som förpackning och ska därför återvinnas.
- Det är helt klart återvinningsbart, även om det inte är den allra bästa kvaliten. Allt papper vi samlar in går till Fiskeby eller Örebro och blir kartong eller gipsskivepapp, säger Benny Hallberg.

Snören silas bort
Julklappssnörena är däremot inte återvinningsbara. De ska helst läggas i de vanliga soporna, men det gör inget om en del snören följer med pappret.
- Papperbruken klarar att sila bort plast och snören, säger Benny Hallberg.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons