Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sticksäkra nålar minskar skador i vården

/
  • Många vårdanställda på Gävle sjukhus kom i går för att lära sig mer om sticksäkra metoder. Foto: Lars Wigert

Det är inte ovanligt att vårdpersonal sticker sig på nålar och kanyler. Men skadorna kan förebyggas. I går fick personalen på Gävle sjukhus lära sig mer om hur de kan skydda sig.

Annons

Cirka 80 procent av den vårdpersonal som regelbundet använder nålar har någon gång stuckit sig. Följden av en sådan incident kan i värsta fall bli allvarlig. Risken finns att man blir smittad av till exempel hepatit eller hiv.

Numera finns ett utbud av nålar, kanyler och andra vassa sjukvårdsartiklar som är sticksäkra, det vill säga de är försedda med olika former av skydd som minskar risken för skador.

Problemet är att personalen inte använder dessa i någon större utsträckning. Detta trots att landstinget har avtal med flera företag som tillverkar produkterna. Av gammal vana, bekvämlighet eller kanske ekonomiska skäl håller många vårdavdelningar fast vid de traditionella nålarna.

Svensk sjukvård arbetar just nu aktivt med att minska skador och infektioner i sjukvården. Ett led i detta är att förbättra sticksäkerheten. I Gävleborg arrangeras den här veckan tre utbildningsdagar, en på varje sjukhus i länet, då personalen får komma och bekanta sig med de sticksäkra metoderna. De får också lyssna till föredrag från landstingets hygiensjuksköterskor.

Bakom arrangemanget står KTC, Kliniskt träningscenter, en utbildningsenhet inom landstinget.

– Det ska vara lika självklart att använda sticksäkra material som att ha säkerhetsbälte när man åker bil, säger Eva Morén vid KTC.

Mer läsning

Annons