Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiet till mormors minne en överraskning

/
  • Med vid graven för att hedra Klara Lindh var Tord Bergkvist, före detta politisk redaktör på Gefle Dagblad, Christina Delby Vad-Schütt, före detta chefredaktör på Gefle Dagblad, Maria Brander, nuvarande chefredaktör på Gefle Dagblad, Gunilla Hubbard, barnbarn till Klara Lindh, Krister Jönsson, Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, Ulf Lauren, ordförande i Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och Eva Ahlkvist, barnbarnsbarn till Klara Lindh.
  • Klara Lindhs barnbarn, Gunilla Hubbard och barnbarnsbarn, Eva Ahlkvist besökte under söndagen sin äldre släktings grav och lade blommor. Gunilla Hubbard läste också ett utdrag ur det tal som prästen höll vid Klara Lindhs jordfästning 1914. ”Rösträttskvinnorna har förlorat en av sina starkaste och ädlaste röster.”

På måndagen delas Klara Lindh-stipendiet ut i Soldatkyrkan. För första gången kommer det att delas ut av hennes egna släktingar.

Men att det fanns ett stipendium till deras släktings minne är något som de nyligen har fått reda på.

– Det är sådan ära att någon hedrar vår släkt på det på det här sättet, säger Eva Ahlkvist, barnbarnsbarn till Klara Lindh.

Annons

Det är barnbarnet, Gunilla Hubbard och barnbarnsbarnet, Eva Ahlkvist,som har bjudits in för att delta i ceremonin. Under gårdagen besökte de Klara Lindhs grav och lade blommor.

Ingen av kvinnorna bor i Gävle, men Gunilla Hubbard, som har kommit hela vägen från Skottland, berättar att hon har besökt graven tidigare – när hon var sex år gammal. Då var hon i Gävle med Klara Lindhs dotter.

Men i går stod hon på kyrkogården i Boulognerskogen tillsammans med sin systerdotter. På ett sätt knöts tre generationer samman på en gång.

– Det känns som att man har kommit närmare Klara, säger Gunilla Hubbard.

Men att de ens vet om att det delas ut ett stipendium till deras äldre släktings minne är faktiskt en slump.

– Min mor gick bort nyligen och när vi gick igenom gamla papper och foton hittade vi en del om Gävle. Vi ville veta mer och sökte på internet. Då dök det upp att det fanns ett Klara Lindh-stipendium. Då ringde vi till Ulf Lauren, som är ordförande i Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, säger Eva Ahlkvist.

När Ulf Lauren fick samtalet var det en självklarhet att bjuda in Gunilla Hubbard och Eva Ahlkvist.

– Jag satt på cykeln när Eva Ahlkvist ringde och presenterade sig. Sedan pratade jag med Maria Brander, Gefle Dagblads chefredaktör, och vi bestämde oss för att bjuda upp dem till Gävle.

Efter söndagens besök vid graven gick färden till GD-huset för en rundvandring. Både Eva Ahlkvist och Gunilla Hubbard berättar att de har varit i tidningshuset, men för många år sedan och söndagens besök satte sina spår.

– Det river upp en massa minnen och känslor, berättar Gunilla Hubbard som var här som liten flicka.

I kväll delas Klara Lindh-stipendiet ut för femte gången och går till Evy-Ann Mattsson, lokalredaktör på Länstidningen i Östersund.

Både Gunilla Hubbard och Eva Ahlkvist är glada att de har fått reda på att deras äldre släktings minne lever vidare genom ett stipendium. Men det krävdes en sorg för att få reda på det, berättar Eva Ahlkvist.

– Det krävdes att jag förlorade min mor, men jag fick en historia. Mitt i det svarta fanns det ett ljus.

Mer läsning

Annons