Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd för vittnen i Gävle

/
  • Foto: NICK BLACKMON Förändrad tillvaro. Tvåbarnsmamman Anette Överbrings liv har förändrats efter hennes vittnesmål. Polisen har utrustat henne med en larmtelefon, som är direktkopplad till polisen. I bakgrunden syns sonen Viktor.

GÄVLENu har även Gävle tingsrätt vittnesstödjare efter att ha varit den enda tingsrätten i länet som varit utan.

Annons
- Det är mycket positivt, en fördel dels för det enskilda vittnet, dels för domstolsförfarandet, säger Karl-Axel Bladh, lagman vid Gävle tingsrätt.
Sedan i september har Gävle tingsrätt ett tiotal aktiva vittnesstödjare. Någon av dem finns på plats inför rättegångar med vittnen. Åldersspridningen är god, däremot inte könsfördelningen. Samtliga är kvinnor.
- Det är ett av problemen. Men vi är bara i början än och vi hoppas kunna locka män också, säger Therese Karlberg, som är samordnare och även jurist vid Gävle tingsrätt.

Hotat nyckelvittne
Att vittna är för många förknippat med starkt obehag och rädsla. Känslor som Anette Överbring känner igen. Hon var nyckelvittnet i det uppmärksammande mordbrandsmålet förra året. Hon har hotats, förföljts och skrämts.
- Det har varit jättebra att vittnesstödjarna funnits där. Jag har känt ett stort stöd. Sen är det också bra att någon kan visa och förklara hur det går till vid en rättegång, hur det ser ut. Många som vittnar har nog aldrig varit i en domstol. Jag hade inte det, säger hon.
Flera rättegångar senare vet hon hur det fungerar. När Gävles nya vittnesstödjare hade sin första träff var Anette Överbring med för att berätta hur ett vittne kan uppleva en rättegång. Frågorna till henne var många.
- Hur känns det att bli ifrågasatt och granskad i en domstol?
- Kan du leva ett normalt liv?
- Vilket skydd kan samhället erbjuda dig?
- Hur mår du?
Anette Överbrings liv har förändrats och begränsats. Så sent som för några veckor sedan hotades hon till livet av en man i Hofors.
Han misstänks för övergrepp i rättssak och har belagts med besöksförbud gentemot Anette Överbring.

Tvekade aldrig
Hon går ingenstans utan sin larmtelefon som är direktkopplad till polisen. Ändå tvekade hon aldrig att ställa upp som vittne.
- Jag skulle aldrig ha kunnat gå och bära på det jag visste. Jag skulle göra det igen, trots allt som hänt, säger hon.
Att vittna är en skyldighet. Men alla vittnen är inte alltid kända för polis och åklagare och tvekar kanske inför att träda fram.
- Det är en plikt, men det är klart att jag förstår att man kan tveka. Det är inte någon särskilt rolig uppgift att ingående bli ifrågasatt av advokater, åklagare och domare. Det är samtidigt ett oerhört stort bekymmer om människor så att säga väljer att inte se. Det är väldigt angeläget för hela rättsväsendet att människor vågar vittna, säger Karl-Axel Bladh.
Att vittnesstödjare nu finns på plats tror han ska kunna öka trygghetskänslan och minska obehaget hos vittnena. En uppfattning som Therese Karlberg delar.
- Att det finns vittnesstödjare i domstolen inför en rättegång har visat sig vara jätteviktigt. Därför känns det väldigt positivt att kunna dra igång det här nu, säger Therese Karlberg.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons