Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för stolt tradition

/
  • Arkivfoto: LASSE HALVARSSON Nöjeskarusellen stannar. I fjol lockade den nyktra skolavslutningen i Furuvik 4 000 ungdomar. I år är skolavslutningen utspridd på flera dagar, därmed går det inte att samordna ett firande i Furuvik.

GÄVLE
Det blir ingen nykter skolavslutning i Furuviksparken i juni. Risken är att ungdomarna i stället har fylleslag i Boulognerskogen.
Två år av succé var på väg att bli tradition. Ungefär 4.000 ungdomar från 15 olika kommuner bevistade arrangemanget förra sommaren.

Annons
- Det här är mycket beklagligt, säger Furuviksparkens vd, Tom Widorson.
Anledningen till det uteblivna arrangemanget i Furuvik är att skolorna spridit ut avslutningarna mellan den sjätte och den 12 juni. Ett resultat av att rektorerna fått eget ansvar för studiedagarna.
Spridningen gör det omöjligt för Furuviksparken att veta vilken dag de ska satsa på. Väljer parken ett datum har några redan haft sin avslutning medan andra inte haft det. Det gör bland annat att betydligt färre skolungdomar än tidigare kommer att åka till parken.

Illa, tycker Widorsson
- När vi haft gemensam avslutning har "alla" åkt hit. Vi kommer inte att få så mycket folk om vi ordnar något nu. Tillsammans med Stolt och nykter kan vi konstatera att vi inte får ekonomi i det och ändå har vi gjort det här till självkostnadspris. Ur nykterhetssynpunkt är det här illa, mycket illa, säger Tom Widorson.
Arrangemanget har varit succé de två år det anordnats. Mellan 3.000 och 4.500 ungdomar från Gävleområdet men även Dalarna har kommit och alla har varit nyktra.
Lars Blomstedt på kultur och fritid berättar att flera skolor redan hört av sig om skolavslutningen.
- Tyvärr blir det inget. Fyra högstadieskolor slutar den sjätte, en den tionde, en den elfte och fem den tolfte juni. Gymnasierna slutar den 13 juni. Det går inte att få ihop det. Men vi har inte haft en enda incident de två åren det varit i Furuviksparken. Förhoppningsvis bestäms ett datum nästa år så vi kan meddela de andra kommunerna. Förr året kom ungdomar från bland annat från Vansbro och Orsa.
Det hade varit en tradition med en tredje gång och vi hade inte behövt marknadsföra det så hårt.
Kommunen kommer i stället att erbjuda aktiviteter på de olika fritidsgårdarna och på tisdag nästa vecka samlas gårdspersonalen för att lägga upp programmen.
- Vi får hoppas på en lugn skolavslutning. Det här året blir ett test, säger Lars Blomstedt.
Även BIG (brottsförebyggarna i Gävle) hoppas på lugna kvällar.

Höjd beredskap
- Men man kan misstänka att vi får mer jobb. Vi blev förvånade över beslutet eftersom det var så positivt i Furuvik. Så lugnt som det varit då har vi inte haft tidigare. Men vi får hoppas på mindre fylla när det blir så utspritt, säger Lasse Sandberg och tillägger att BIG kommer att ha höjd beredskap de aktuella kvällarna.
Furuviksparken, tillsammans med övriga arrangörer, hade redan börjat planera för skolavslutningen när de för ett par veckor sedan fick reda på att avslutningarna var spridda.
- Om lärarna ändå ska jobba till den tolfte tycker jag man borde styra om. Som förälder skulle jag vara förtvivlad. Men skulle beslutet ändras kan vi köra med kort varsel, säger Tom Widorson.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons