Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa Israels apartheidmur"

/
  • Bakom en symbolisk mur av lastpallar på högkant står Patrik Hertzman somtillhör Ung vänster. � Jag är här för att visa motstånd mot muren som Israel håller på att bygga. Den visar på ett konkret sätt vilken politik Israel för, säger han. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE I ett rum på andra våningen i St Ansgars hus talar förstesekreteraren på Israels ambassad, Ran Yaakoby, inför ett 15-tal åhörare. Utanför protesterar ett 50-tal personer mot den mur som Israels regering beslutat att bygga.

Annons
Klockan är strax efter halv sju på tisdagskvällen och Ran Yaakoby berättar om sin roll på Israels ambassad i Stockholm och om Israels framtid.
På ett bord ligger en broschyr som förklarar att "säkerhetsstängslet byggs för att rädda israeliska civila liv som fortsätter att vara mål för den terroristkampanj som startade 2000."
I trapphuset utanför rummet står två poliser. På trottoaren vid ingången står ytterligare fyra.
- Sammanlagt är vi 15 poliser på plats. Vårt uppdrag är att se till att allt går lugnt till, säger polisman Göran Molander.
- Det finns en hotbild mot Israel och alla som representerar Israel. Man vet aldrig vad som kan hända, tillägger en av hans kollegor.

Mellan St Ansgars hus och Kaplansgatan är ett kravallstaket uppställt. På andra sidan gatan har ett 50-tal demonstranter från politiska organisationer och kulturföreningar i Gävle samlats.
Bakom en symbolisk mur av lastpallar på högkant som försetts med taggtråd står Patrik Hertzman med en brinnande fackla. Han tillhör Ung vänster och vill passa på att visa sitt missnöje.
- Muren visar på ett konkret sätt vilken politik Israel för. De säger att de vill utestänga terroristerna, men egentligen är det bara en dimridå för att kunna konfiskera palestinsk mark, säger han.

Demonstranterna ropar slagord som säger att Israels premiärminister Ariel Sharon är en fascist och en mördare. Vänsterpartisten Albert Gibbs läser upp ett brev som han undertecknat tillsammans med partikamraten Amelia Morey-Strömberg.
- Stoppa byggandet av apartheidmuren. Börja fredsförhandla, säger Albert Gibbs innan han går tvärs över gatan, in i St Ansgars hus och överlämnar brevet till Ran Yaakoby.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons