Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor lärarbrist i länet – facket oroas

/
  • Britt-Marie Westman menar att lärarlönerna måste höjas och arbetsbördan minska för att fler ska vilja utbilda sig till lärare.
  • Frank Stoor säger att kommunen gör insatser för att nyexaminerade lärare ska vilja jobba i Gävle. Kommunen åker bland annat till högskolor och universitet för att göra anställningsintervjuer.
  • Lärarbristen är stor i Länet och väntas inte minska på minst 15 år.

Fler lärartjänster är lediga i år jämfört med samma period förra året. Enligt Skolverkets prognos kommer det att vara fortsatt brist på lärare i minst femton år framåt. Lärarförbundet i Gävle ser oroligt på framtiden.
– I värsta fall kanske mindre skolor få lägga ner och lärare åka runt som stafettläkare bland skolorna, säger Britt-Marie Westman, ordförande för Lärarförbundet i Gävle.

Annons

I juli förra året låg det i Gävleborg 74 lediga grundskolelärartjänster ute på Platsbanken. I år låg 112 lediga tjänster ute samma vecka. Lärarbristen i länet är stor och antas bero på att för få lärare examineras. Läraryrket är inte nog attraktivt och lärarprogrammen har få sökanden.

Skolverket har nyligen gjort en prognos för hur lärarbehovet kommer att se ut fram till och med år 2029. Enligt prognosen för Gävleborg kommer skolorna att behöva rekrytera 2080 lärare fram till och med år 2019. Men endast 1 106 lärare väntas bli behöriga i länet under perioden. För att fylla behovet för hela landet mellan samma period väntas 84 000 lärare behöva examineras men mellan år 2009 och 2014 examinerades bara hälften så många lärare.

I Gävle är en förhållandevis stor andel av lärarkåren legitimerad men skolorna har svårt att rekrytera inför höstterminen. Sedan första juli i år är det inte tillåtet att som olegitimerad lärare sätta betyg och behovet av behöriga lärare är därför stort. Frank Stoor, förvaltningschef på Gävle kommun, säger att han inte tror att kommunen kommer att få nog med legitimerade lärare inför starten.

– Det kommer finnas personal på plats men jag tror inte att alla kommer att vara legitimerade, ingen kommun har hundra procent legitimerad personal. Vi får anställa på visstid och sedan annonsera igen efter en termin eller så.

Han säger att kommunen konkurrerar om de nyexaminerade lärarna med bra löner och att Gävle kommun har en bra snittlön bland lärarna i jämförelse med landets kommuner. I kommunen finns även 126 förstelärare, det vill säga lärare som befordrats och har fått en högre lön.

Britt-Marie Westman, ordförande för Lärarförbundet i Gävle kommun, säger att de kalkyler som tidigare gjorts av kommande behov av lärare har varit för försiktiga och att det behövs långt fler lärare än väntat. Hon säger att bristen på lärare kan komma att bli kostsam då kommunerna då måste konkurrera med löner.

– Bristen kan komma att bli väldigt kostsam. Eftersom det endast är legitimerade lärare som kan sätta betyg kan det bli som med stafettläkare att kommunerna måste erbjuda höga löner för att kunna rekrytera.

Hon säger att en stafettlärarlösning skulle fungera dåligt i skolmiljön då undervisningen inte handlar om punktinsatser utan långsiktigt arbete.

– En lärare kan ju inte åka över en dag till en skola. Det handlar om att bygga upp ett förtroende och följa en utveckling. En lärare har ofta en grupp på kanske tjugofem till trettio elever och varje elev ska bedömas individuellt.

Anledningen till att läraryrket blivit så oattraktivt menar hon beror på att lönerna är för låga och arbetsbördan för stor. Frank Stoor tror att läraryrkets låga attraktivitet beror på att lärarstatusen urholkats.

– Det har skett en devalvering i statusen men nu är det på väg uppåt igen. Mycket beror också på lärarutbildningen. Söktrycket har inte varit så högt och det blir en självuppfyllande profetia, söker få utbildningen blir den mindre attraktiv.

Mer läsning

Annons