Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad på politikerarvoden

Det är stor skillnad på hur stort arvode politikerna i kommunfullmäktige får i olika kommuner. I Gästrikland är det Gävlepolitikerna som får mest, 795 kronor per sammanträde.

Annons

En sammanställning som tidningen Dagens samhälle gjort visar att politikerna i Solnas kommunfullmäktige är de bäst betalda i landet. De får ett årsarvode på 34 900 kronor plus ett arvode på 730 eller 1 460 kronor per sammanträde beroende på hur långt sammanträdet är.

Jämfört med detta har politikerna i Gästrikland inga hisnande arvoden. Bäst betalda i Gästrikland är politikerna i Gävle som får 795 kronor per sammanträde. I Sandviken får politikerna 545 kronor för varje kommunfullmäktige och i Ockelbo 300 kronor. I Hofors har man valt en annan modell där politikerna får 206 kronor för den första timmen av sammanträdet och därefter 51,50 per halvtimme.

Vissa kommuner i landet har valt att inte betala någon ersättning alls till politikerna i kommunfullmäktige. Men den modellen har aldrig varit aktuell i Gävle.

– Jag tycker att man ska få betalt om man är med och tar ansvar för stora och viktiga beslut, säger Carina Blank, S, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Men hon tror inte att det är någon som väljer att kandidera till kommunfullmäktige för pengarnas skull.

– Det är så mycket ideellt arbete i form av partimöten och att vara ute och träffa väljarna som krävs för att sitta i fullmäktige. Jag tror att man har andra motiv än pengar för att engagera sig politiskt säger Carina Blank, S.

På måndag skulle det egentligen ha varit kommunfullmäktige i Gävle men sammanträdet är inställt på grund av brist på ärenden. Det gör att kommunen sparar ungefär 200 000 kronor på arvoden och andra kostnader.

Mer läsning

Annons